Guvernul a adoptat în ședința de miercuri, 5 octombrie, un proiect de act normativ care include prevederi și noi cerinței tehnice care au scopul să limiteze cantitățile de vapori de benzină emiși în atmosferă în timpul depozitării, încărcării, descărcării și distribuției acestui carburant de la terminale la stațiile de distribuție, precum și în timpul alimentării autovehiculelor la benzinăriile din România.
Astfel, se introduce prevederea potrivit căreia statele membre se asigură că eficiența de captare a vaporilor de benzină emiși în timpul funcționării sistemelor de recuperare a vaporilor de benzină etapa a II-a este mai mare sau egală cu 85 %, conform certificatului furnizat de producător și este testată cel puțin o dată pe an, în scopul adaptării la progresele tehnice.
De asemenea, actul normativ precizează responsabilitățile operatorilor economici din domeniu și atribuțiile autorităților competente cu verificarea punerii în aplicare a măsurilor cuprinse în proiectul de lege.
Agenții economici care își desfășoară activitatea în domeniu vor avea obligația instalării echipamentelor de recuperare a vaporilor de benzină și a echipamentelor de monitorizare a emisiilor. Aceste investiții se vor face eșalonat, până la data de 31 decembrie 2018.
Până cel târziu la data de 31 decembrie 2018, benzinăriile construite înainte de data de 1 ianuarie 2012 sau pentru care s-a acordat un certificat de urbanism, o autorizație de construire ori o autorizație de funcționare înainte de această dată, cu o cantitate totală anuală tranzitată mai mare de 3.000 mc/an, trebuie să fie echipată cu sistem de recuperare a vaporilor de benzină etapa a II-a.
Adaptarea infrastructurii existente și instalarea echipamentelor de recuperare a vaporilor de benzină atunci când stația este supusă unei renovări majore la sistemul de alimentare conduce la reducerea în mod semnificativ a costurilor.
Punerea în aplicare a măsurilor cuprinse în proiectul de lege vor contribui la prevenirea și reducerea poluării aerului cauzată de emisiile de compuși volatili până la niveluri la care efectele dăunătoare asupra mediului sunt minimalizate.