Beneficiile Protocolului de la Kyoto trebuie sa ajunga si in Africa

Yvo de Boer, secretarul executiv al UNFCCC, considera ca a venit timpul ca beneficiile Protocolului de la Kyoto sa ajunga si in Africa, iar un prim pas necesar ar fi extinderea Mecanismelor de Dezvoltare Curata (CDM).
La Bali, discutiile despre extinderea CDM au facut progrese semnificative, dar mai raman inca multe lucruri de facut pentru extinderea beneficiilor acestui sistem si in Africa.

"Exista 850 de proiecte CDM in 49 de tari in curs de dezvoltare, dar numai 23 in Africa", a declarat Yvo de Boer.
Prin intermediul CDM, proiectele care reduc emisiile de gaze cu efect de sera si contribuie la dezvoltarea durabila castiga credite certificate de reducere a emisiilor (CER) pe care le pot vinde mai departe. Tarile membre ale Protocolului de la Kyoto pot folosi aceste certificate pentru a-si indeplini o parte din obligatiile acordului.

La un an dupa ce fostul secretar general ONU, Kofi Annan, a lansat Schema Nairobi cu scopul raspandirii beneficiilor CDM in mai multe tari, proiectele de acest fel din Africa nu depasesc 2,6% din numarul total.
Programul de Dezvoltare al Natiunilor Unite (UNDP), Programul de Mediu al Natiunilor Unite (UNEP), Banca Mondiala, Banca de Dezvoltare Africana si UNFCCC au sustinut implementarea Schemei de la Nairobi.

"UNDP considera ca schimbarile climatice ii ameninta chiar obiectivul principal. Consecintele incalzirii globale pot submina eforturile de eliminare a saraciei si indeplinirea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului in tarile sarace", a declarat Yannick Glemarec, coordonator executiv al UNDP.

Prima reusita in cadrul Schemei Nairobi este un proiect UNDP-ENEP, initiat in septembrie 2007, intre sase tari din Africa sub-sahariana: Etiopia, Kenya, Mauritius, Mozambic, Tanzania si Zambia. Guvernele Spaniei, Suediei si Finlandei au contribuit cu 1,5 milioane de dolari la acest proiect.

"A fost o crestere impresionanta in capacitatea de dezvoltare si am ajuns la 30 de proiecte CDM. Dintre acestea, 14 au incheiat deja acorduri pentru crearea fondurilor de carbon cu Banca Mondiala. Desi este o schimbare pozitiva stim cu totii ca este nevoie de mult mai mult si in primul rand de dezvoltarea Schemei Nairobi", a declarat Konrad von Ritter, manager pentru dezvoltarea durabila la Institutul Bancii Mondiale.

Sursa: unfccc.int

Foto: nicenet.ro

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri