Studiu: Fațadele verzi reduc poluarea, zgomotul și temperaturile din orașe

Clădirile acoperite cu vegetație pot reduce poluarea cu până la 20% și pot scădea temperaturile din orașe chiar și cu 10 grade Celsius. Iată doar două dintre concluziile unei cercetări despre beneficiile pe care le-ar putea avea „acoperirea” orașelor cu plante.

fațade verzi

În 2025, 56% din populația lumii va trăi în orașe și va consuma 70% din energia produsă la nivel mondial. Totodată, locuitorii din mediul urban vor avea condiții de trai din ce în ce mai rele, din cauza supra-aglomerării din ultimii 50 de ani. Dacă în 1960 aveam o densitate a populației de 34%, în 2014, aceasta a ajuns la 54%. Iar poluarea generată de urbanizarea rapidă este pe măsură: în ultimii 10 ani, se pare că 1.7 miliarde de oameni au respirat aer poluat, îmbolnăvindu-se.

Acestea sunt premisele de la care o echipă de specialiști de la compania internațională de consultanță în inginerie Arup au pornit, în încercarea de a demonstra că este necesar să redefinim modul în care gândim designul spațiilor locuite. Soluția pe care ei o propun pentru sporirea gradului de confort în orașe este acoperirea clădirilor cu vegetație. Își bazează recomandarea pe o cercetare realizată în 5 orașe ale lumii: Berlin, Hong Kong, Melbourne, Londra și Los Angeles.

fațade verzi

Ce au descoperit cercetătorii despre fațadele verzi

Odată acoperite cu plante, fațadele clădirilor vor consuma dioxidul de carbon din orașe și vor produce oxigen. Potrivit studiului, ar putea absorbi între 10 și 20% din pulberile în suspensie, rezultate din activitățile de transport, industriale sau comerciale. Totuși, cercetătorii avertizează că îmbunătățirile nu vor fi resimțite în întregul oraș, ci doar la nivelul străzilor pe care se află clădirile înverzite.

Un alt beneficiu identificat în studiu este acela că fațadele verzi ar putea reduce nivelul de zgomot cauzat de trafic sau de alte activități umane, cu până la 10 dB. Vegetația nu va avea totuși capacitatea de a bloca zgomotele puternice, aflate în imediata apropiere a clădirilor, însă ar putea estompa zgomotul de fundal din surse mai îndepărtate.

Nu în ultimul rând, vegetația de pe clădiri ar putea reduce semnificativ temperaturile din orașe. În mediul urban, se creează efectul numit „insula de căldură”. Materialele de tipul betonului și a asfaltului absorb radiația solară directă în măsură mult mai mare decât o suprafață acoperită cu vegetație și apoi radiază căldura. Astfel, temperaturile înregistrate în orașe sunt în general chiar și cu 10-12 grade Celsius mai mari decât cele din zonele rurale apropiate. O fațadă vegetată ar putea reduce aceste temperaturi cu până la 10 grade, potrivit cercetătorilor.

fațade verzi

La cele 3 beneficii principale, s-ar adăuga cele mai puțin evidente sau cele indirecte. Vegetația poate contribui la îmbunătățirea drenării apei de ploaie, prin faptul că încetinește viteza cu care picăturile ajung pe pământ. Are, de asemenea, avantaje pentru cei ce locuiesc în clădiri: aceștia beneficiază de aer mai curat, de temperaturi suportabile și de un mediu de lucru mai natural. Iar beneficiile cresc dacă vegetația este compusă din plante roditoare.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri