Belize interzice exploatarea petrolieră în oceanele sale pentru a proteja recifele de corali

Guvernul țării Belize a interzis exploatarea petrolieră în oceanele sale pentru a proteja bariera de corali din Belize, unul dintre cele mai importante ecosisteme marine.

belize interzice exploatarea petroliera
Great Blue Hole (Marea Gaură Albastră)

Bariera de corali din Belize este a doua ca mărime din lume. Are o lungime de 300 km și adăpostește 1400 de specii de animale și plante marine. A fost înscris în patrimoniul internațional UNESCO în 1996.

Belize, una dintre cele mai populare atracții pentru scufundări

Decizia legislativă este prima de acest gen luată de o țară în curs de dezvoltare. Este vitală pentru protejarea sectorului de turism, care angajează 1 din 4 locuitori într-o națiune de numai 367.000 de locuitori.

Bariera de corali din Belize are un peisaj submarin foarte divers. Este o destinație ideală pentru scufundări și snorkeling, datorită formelor geologice deosebite și a biodiversității bogate. În oceanele sale se află trei dintre cei patru atoli din Caraibe. Lângă atolul Lighthouse Reef se află faimoasa Great Blue Hole (Marea Gaură Albastră), adâncă de 120 de metri.

Recifele de corali, afectate de schimbări climatice

Recifele de corali din Belize funcționează ca o barieră împotriva furtunilor violente și a eroziunii plajelor, fenomene care apar tot mai des pe fondul schimbărilor climatice.

Recifele din Belize sunt afectate de fenomenul de albire din cauza încălzirii apelor. Ultimul studiu care a evaluat starea recifelor arată că 49% dintre recife au avut un episod de albire în 2016.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri