Beijingul nu va construi noi centrale pe cărbune în alte țări. Atingerea țintelor privind emisiile de carbon va depinde în mare măsură de China

În cadrul unei intervenții avute în aceste zile la Adunarea Generală a ONU, preşedintele chinez, Xi Jinping, a anunțat că Beijingul nu va construi noi proiecte energetice pe bază de cărbune în străinătate.

Totuși, China va avea o contribuție colosală în ceea ce privește atingerea țintelor privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră – mai precis politicile sale ar putea conduce sau nu la realizarea targeturilor.

China va intensifica sprijinul acordat altor ţări în curs de dezvoltare în ceea ce priveşte dezvoltarea energiei verzi şi cu emisii scăzute de dioxid de carbon şi nu va construi noi proiecte energetice pe bază de cărbune în străinătate„, a spus liderul chinez, citat de Reuters.

Xi nu a furnizat detalii, însă, în funcţie de modul în care va fi aplicată, această măsură ar putea limita semnificativ finanţarea centralelor pe cărbune din ţările în curs de dezvoltare.

China a fost supusă unor mari presiuni diplomatice pentru a pune capăt finanţărilor de acest tip în străinătate, deoarece aceasta ar putea facilita la nivel global îndeplinirea obiectivele de reducere a emisiilor de carbon stabilite prin Acordul de la Paris.

China, cel mai mare emiţător de gaze cu efect de seră din lume, depinde încă foarte mult de cărbune pentru nevoile sale interne de energie.

Xi Jinping a repetat promisiunile făcute anul trecut privind atingerea unui vârf al emisiilor de dioxid de carbon înainte de 2030 şi neutralitatea climatică înainte de 2060.

Un anunț privit cu prudență

O analiză realizată de New York Times reamintește că Beijingul este regele incontestabil al cărbunelui, iar anunțul de la săptămâna aceasta a fost binevenit, dar privit cu  prudență de către experții climatici.

Acum toți principalii finanțatori publici ai cărbunelui au trimis semnalul că se îndepărtează de cărbunele din străinătate”, a declarat Kevin P. Gallagher, profesor de politică globală de dezvoltare la Universitatea din Boston, care a urmărit finanțarea globală a energiei din China. „Anunțul Chinei ar putea fi un pas înainte spre catalizarea transformărilor verzi”.

Pe de altă parte, anul trecut, China a construit de peste trei ori mai multă capacitate nouă de energie pe cărbune decât toate celelalte țări din lume combinate, echivalentul a „mai mult de o uzină mare de cărbune pe săptămână”, potrivit estimărilor Centrului de Cercetare pentru Energie și Aer Curat din Finlanda.

Capacitatea netă de contruire a energiei pe cărbune din țară a crescut cu 29,8 gigawați, practic eliminând câștigurile din celelalte colțuri ale lumii, unde capacitatea netă de energie pe cărbune a scăzut cu 17,2 gigawați, potrivit Centrului.

Câte țări au centrale electrice pe cărbune finanțate de China?

În prezent, mai mult de o duzină de țări, mai ales în Asia.

Principalele surse ale Chinei pentru finanțarea construcției centralelor electrice pe cărbune, China Development Bank și Export-Import Bank of China, au vărsat 51,6 miliarde de dolari în centralele electrice pe cărbune din întreaga lume, potrivit unui tracker al Universității din Boston.

Cea mai mare parte a acestuia, peste 34,4 miliarde de dolari, se află în Asia, potrivit trackerului.

Indonezia este cel mai mare partener de extracție a cărbunelui din China, cu 21 de proiecte și aproximativ 9,3 miliarde de dolari în investiții, urmată de Vietnam, care are 13 proiecte și 8,8 miliarde de dolari în investiții, potrivit trackerului.

Pakistanul are șapte centrale electrice pe cărbune finanțate de China, cu 4,5 miliarde de dolari. Alte țări cu centrale electrice pe cărbune finanțate de China includ Africa de Sud, Ucraina, Bangladesh, Rusia și Turcia, pentru a numi doar câteva.

China abandonează cărbunele? Nu încă.

Pe plan intern, China produce aproximativ 1.200 de gigawați de energie din cărbune, potrivit Greenpeace China. Centrele de cărbune din străinătate produc mai puțin de 100 de gigawați, a spus grupul.

Anunțul lui Xi nu se referea la producția internă. Iar cel mai recent plan de dezvoltare pe cinci ani al țării, aprobat la începutul acestui an, permite extinderea construcției de centrale pe cărbune pentru anii următori.

China dezvoltă în prezent centrale electrice pe cărbune în străinătate? Da.

Există aproximativ 40 de gigawați de noi proiecte de centrale electrice pe cărbune în 20 de țări diferite, care se află în diferite stadii de dezvoltare, potrivit Li Shuo, un consilier politic la Greenpeace China.

Pentru unele țări gazdă, parteneriatul cu China este singura modalitate de a extrage energie din propria aprovizionare cu cărbune, a spus el.

La rândul lor, Coreea de Sud și Japonia au fost cei mai mari susținători ai centralelor electrice pe cărbune din străinătate după China, mai arată analiza New York Times.

Ce întrebări a lăsat Xi fără răspuns?

Când Xi a spus că China „nu va construi noi proiecte de energie pe cărbune în străinătate”, el nu a specificat dacă se referă doar la guvern sau dacă include și companii private din China, a mai precizat Li, de la Greenpeace.

El a mai spus că declarația nu a clarificat dacă moratoriul asupra „construcției” nu înseamnă mai multă finanțare sau dacă noua politică se va aplica proiectelor care au fost deja propuse, aprobate sau sunt în construcție.

Li a spus că ar dori să aibă mai multă claritate cu privire la aceste probleme în următoarele săptămâni.

Washingtonul salută decizia

Ulterior, Statele Unite au salutat decizia Chinei, însă au îndemnat autorităţile chineze să facă mai mult în ţara lor pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice, notează AFP.

Salutăm acest anunţ, dar considerăm, de asemenea, că trebuie făcut mai mult„, le-a spus un responsabil american jurnaliştilor, în marja reuniunii Naţiunilor Unite la New York.

Sperăm să aflăm mai multe despre măsurile suplimentare pe care le pot lua, în acest deceniu decisiv, pentru a reduce emisiile lor naţionale de gaze cu efect de seră,” a adăugat el, sub acoperirea anonimatului.

Potrivit acestui responsabil, noile măsuri chineze ar permite ca lumea să se apropie de o traiectorie pentru a împiedica creşterea temperaturilor cu mult mai mult de 1,5 grade Celsius în raport cu nivelul pre-industrial, obiectivul ideal al acordului climatic de la Paris încheiat în 2015, dar care pare din ce în ce mai greu de atins.

Emisarul american pentru criza climatică, John Kerry, a estimat la începutul lunii septembrie, în cursul unei vizite în China, că dacă va continua construirea de centrale electrice pe cărbune există riscul anulării eforturilor globale de combatere a schimbărilor climatice.

Citește și: Studiu: Termocentralele pe cărbune din Balcanii de Vest provoacă mii de decese anual

spot_img

Ultimele știri