Beijing a înființat o poliție a poluării. Ce vor face ofițerii

Poluarea cu care se confruntă și în această iarnă capitala Chinei a determinat autoritățile să ia măsuri excepționale. La începutul acestei săptămâni, au înființat un departament special al forțelor de ordine, responsabil să vină de hac poluatorilor. Iată ce responsabilități vor avea.

China smog poluare poluarea aerului

Polișiștii vor identifica persoanele sau comercianții care fac grătare în aer liber, incineratoarele și procesatorii de biomasă care nu și-au sistat activitatea, precum și activitățile generatoare de praf. Primarul crede că, astfel, poate veni în ajutorul legislației restrictive, pe care însă nimeni nu o respectă.

De 3 ani, China se confruntă cu grave probleme de poluare. Fenomenul se accentuează pe timp de iarnă, când cererea de căldură crește, iar termocentralele își intensifică producția. Începând cu luna decembrie 2016, specialiștii au emis mai multe alerte de tip cod roșu de poluare, pentru vreo 70 de orașe.

Smog-ul care a acoperit capitala a determinat anularea zborurilor, închiderea porturilor, întreruperea activităților industriale și economice poluatoare, precum și sistarea cursurilor.

Potrivit datelor oficiale, 6 regiuni din China consumă o treime din cantitatea de cărbune folosită la nivel național, generând totodată 30-40% din emisii. Aceasta deși ele ocupă doar 7% din teritoriul țării.

Autoritățile au planuri ambițioase: vor să scadă consumul de cărbune cu 30% în 2017, să închidă 500 de fabrici care poluează, să modernizeze alte 2.500 de facilități, să scoată din uz 300.000 de mașini vechi și să introducă gaz și diesel în stațiile de alimentare, toate până în data de 15 februarie.

Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății, China a înregistrat peste un milion de decese din cauza poluării în 2012. Nicio altă țară nu o întrece.

spot_img

Ultimele știri