Te întrebi cum poate inofensiva cafea să dăuneze mediului? În Marea Britanie sunt folosite zilnic peste 7 milioane de pahare de cafea de unică folosință, iar majoritatea nu pot fi reciclate. La fel de greu de reciclat sunt și capsulele de cafea. Iată ce schimbări poți să faci în viața ta din acest punct de vedere.
Cumpără cafea la vrac
Du-te la magazin cu un borcan și cumpără cafea la vrac, iar astfel vei salva niște sticle de plastic. În plus, sunt șanse ca prețul să fie mult mai mic.
Renunța la paharele de plastic
Dacă îți cumperi cafeaua din oraș și vrei să o iei la pachet, adu cu tine o cană de ceramică, un termos, o cană de călătorii sau chiar un borcan. În fiecare an, în SUA sunt aruncate 25 de miliarde de pahare de plastic. Și nu sunt biodegradabile!
Alege o marcă de cafea care respectă mediul
Boabele de cafea sunt tratate de multe ori cu tot felul de chimicale, erbicide și fertilizatori. Citește pe ambalaj și alege cafeaua pe care scrie „Prietenoase cu păsările” (plantațiile de cafea le distrug habitatul), „Comerț echitabil”, „Certificat organic”, „Alianța pădurilor tropicale” sau, cel mai bine, „Carbon neutru”.
În plantațiile sustenabile, pentru fertilizarea pământului este folosită răspândirea de materii organice (pulpă de cafea) sub copacii de cafea și între aceștia. Acest tip de fertilizare a fost creat pentru a crește eficiența în timp și pentru a produce un conținut al pământului uniform și natural din punct de vedere mineral.
Prepara-ți cafeaua la rece
Cafeaua preparată la rece (cold brew coffee) nu necesită încălzire termică, după cum îi spune și numele, și asta o face mult mai sustenabilă. Este cu 67% mai puțin acidă decât cea convențională și rezistă la frigider cel puțin trei zile. Amestecă o parte de cafea măcinată mai grosier cu trei părți de apă rece și las-o la macerat între 12 și 24 de ore (cu cât mai mult, cu atât mai intensă va fi aroma). La final strecoar-o.
Folosește presa franceză
Presa franceză pentru cafea este minunată pentru că nu necesită electricitate sau filtre de orice fel. Ai nevoie numai de cafea și de apă fiartă. Durează cam 10 minute tot procesul, iar în timpul ăsta poți să-ți pregătești micul dejun.
Folosește metoda pour over coffee
Prin această metodă poți să-ți prepari acasă o cafea la filtru fără aparatură specială. Ai nevoie numai de filtre de hârtie biodegradabile, un suport de filtru, apă, cafea și un cronometru. Așază suportul de filtru cu un filtru de hârtie în el deasupra unei carafe. Pune 30 de grame de cafea proaspăt măcinată (nu foarte mărunt) și fă o adâncitură mică cu degetul în mijloc. Fierbe 600 de mililitri de apă, așteaptă 10 secunde din momentul în care clocotește puternic și ai luat-o de pe foc, și toarnă ușor pe cafea doar atâta apă cât să fie ud tot stratul de cafea. După ce te-ai oprit din turnat, așteaptă 30 de secunde. Când ai ajuns la 30 de secunde, toarnă apă încet, constant, într-o mișcare de spirală din centrul conului și puțin spre margine. Toarnă apa în intervalul de 2:30-3:30 minute timp total (incluzând și cele 30 de secunde de preinfuzie).
Refolosește cafeaua
Nu o poți folosi ca să mai faci o cană de băutură gustoasă, în schimb o poți folosi ca îngrășământ pentru plantele din apartament sau cele din grădină (zațul conține fosfor, potasiu, azot și alte minerale esențiale). Tot cu ajutorul zațului poți dezinfecta frigiderul, îți poți exfolia pielea sau îți poți chiar vopsi temporar părul.