BBC, despre asprete: Cursa pentru salvarea peștelui de 65 de milioane de ani al României

Peștele asprete, specie care are 65 de milioane de ani, a fost redescoperit pe valea Vâlsanului, din Munţii Făgăraşului, într-un moment când era considerat dispărut. Deși activiștii au indicat problemele care pun în pericol această specie, una dintre cele mai rare din Europa și poate chiar din lume, autoritățile din România nu au luat măsuri, iar englezii de la BBC atrag atenția asupra acestui aspect.

În luna octombrie, alpinistul şi activistul de mediu Alex Găvan anunța că a fost redescoperit peștele asprete, Romanichthys valsanicola, specia de folsilă vie, veche de 65 de milioane de ani şi contemporană cu ultimii dinozauri care au umblat pe suprafaţa planetei.

„Cel mai rar peşte din Europa şi, după unele estimări, chiar din lume, aspretele se destăinuie oamenilor în primele imagini video după mulți ani de incertitudine. A fost identificat în jurul orei 8, în zona satului Brădetu, de către colegii şi prietenii mei din echipa de salvare a aspretelui”, transmitea acesta pe Facebook.

Atunci, Alex Găvan a subliniat faptul că habitatul speciei este foarte tare amenințat de furtul de pietriș și bolovani din albia râului, de tăierile ilegale sau legale de păduri din zonă, de depozitarea materialelor de construcții și deșeurilor în albia râului, de lucrări neautorizate și debitul insuficient al apei din cauza amenajărilor hidrotehnice.

Deși aceste probleme au fost aduse în atenția autorităților, nu au fost luate măsuri de protejare a speciei. Astfel, BBC a realizat un material cu titlul „Întors din morți. Cursa pentru salvarea peștelui de 65 de milioane de ani al României”.

„După mulți ani de încercat să-l salvăm, oamenii ne spuneau că specia este dispărută”, a declarat Nicolae Crăciun, biolog. „Dar eram siguri că încă mai există.”

Jurnaliștii subliniază că estimările oficiale ale unuia dintre cei mai rari pești din Europa sau chiar din lume arată că mai există doar 10 – 15 exemplare, pe o întindere de doar un kilometru de râu. La începutul anilor 2000, populația număra aproximativ 200 de exemplare. Specia a fost descoperită pentru prima dată în țara noastră în 1956 de un student la biologie, iar zeci de ani a fost în pragul dispariției.

Peștele asprete este inclus pe lista speciilor pe cale de dispariție cu o situație critică de către Convenția de la Berna privind viața sălbatică și habitatele naturale europene. Însă activiștii atrag atenția că aceste reguli sunt ignorate. Un plan de lucrări din 2016, văzut de reporterii BBC, relevă faptul că Hidroelectrica nu respectă reglementările privind cantitatea de apă pe care trebuie să o elibereze în aval, debitul scăzând dramatic în special în timpul verii.

Planul de acțiune pentru salvarea aspretelui include restaurarea ecologică a bazinului râului Vâlsan, o pază non-stop, conștientizarea localnicilor privind această problemă și un centru de conservare pe malul râului, care funcționa ca spațiu de înmulțire.

Citește și: 

„Față în față cu deșeurile din ape”, expoziție cu peștii, păsările și deșeurile din Marea Neagră, Dunăre și Dobrogea

Populațiile peștilor migratori de apă dulce au scăzut cu 93% în Europa

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri