Băuturile răcoritoare produse de Coca-Cola în România vor fi ambalate în sticle 100% din PET reciclat

Băuturile răcoritoare produse de Coca-Cola în România vor fi ambalate în PET reciclat (rPET), după inaugurarea unei unități pentru decontaminarea fulgilor de PET instalată în fabrica din Ploiești. Investiția se cifrează la 55 milioane lei, din care 17,5 milioane lei reprezintă ajutor de stat. 

,,Investiția în această unitate de producție rPET a fost aprobată pentru a deveni operațională în același timp cu cel mai mare proiect de economie circulară implementat vreodată în România: Sistemul de Garanție-Returnare, care va deveni operațional la finalul anului. (…) Prin intermediul SGR, producătorii de băuturi vor putea avea acces la materie primă de calitate pentru a o utiliza în ambalajele lor”, a declarat Jovan Radosavljevic, General Manager, Coca‑Cola HBC România, cu ocazia lansării la Ploiești a unității de decontaminare.

Potrivit datelor furnizate de companie, sistemul Coca-Cola a investit în ultimii 5 ani aproximativ 1 miliard lei pentru îmbunătățirea și extinderea capacității de producție.

,,Suntem toți parte a acestui proiect, alături de partenerii noștri, dar și de consumatorii din România, cărora le vom oferi în curând toate produsele noastre în ambalaje din 100% PET reciclat”, a declarat, la rândul său, Mark Docherty, General Manager, Coca‑Cola România. 

Cum funcționează unitatea de producție rPET

Ambalajele PET sunt sortate și transformate în fulgi PET pe care compania îi cumpără de la furnizori interni sau internaționali. În fabrica din Ploiești, fulgii PET sunt la rândul lor sortați și decontaminați.  Este un proces care presupune eliminarea materialelor străine, topirea, decontaminarea și mai apoi transformarea rezinei de rPET în granule. În final, din granulele rPET rezultate se vor produce preformele și apoi recipientele pentru băuturi. Sticlele rPET pot fi colectate și reciclate din nou.

Noua linie va facilita finalizarea tranziției către ambalaje din 100% rPET pentru întregul portofoliu de produse al companiei. Din 2019, doar brandul de apă minerală naturală Dorna era disponibil în ambalaje rPET, urmând ca, din această toamnă, și celelalte branduri să fie îmbuteliate în ambalaje din 100% PET reciclat.

Citește și:

Coca Cola România va înlocui folia de plastic pentru baxurile cu doze cu un ambalaj biodegradabil

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri