Bauturile energizante au intrat pe piata in 1987, iar de atunci oferta se diversifica de la an la an. Promovate ca ideale atunci cand te simti lipsit de vlaga, bauturile energizante sunt departe de a-i aduce organismului vitalitate. Dimpotriva, amestecul carbogazos de chimicale, consumat in exces, ii poate face chiar rau.
Text de Loredana Pana
Studiile realizate de producatori sustin ca energizantele sporesc performantele si puterea de concentrare. Pe de alta parte, studii independente au inregistrat doar mici modificari in organismul persoanelor care le consuma. Bauturile energizante contin cofeina, vitamina B in cantitati mici, taurina, carnitina, creatina, uneori guarana, ginkgo biloba si alte extracte din plante. Unele sunt foarte bogate in zahar, altele in indulcitori artificiali. Daca o ceasca de cafea tare contine cam 150 de miligrame de cofeina, iar o cutie de cola, aproximativ 40 de miligrame, un energizant poate ajunge pana la 250-280 de miligrame la o doza.
Taurina este un amino-acid despre care se spune ca ar sprijini dezvoltarea neurologica a retinei si muschilor si ar regla nivelul de apa si saruri minerale din corp. Se gaseste in mod natural in carne si peste, iar pana acum nu au fost inregistrate cazuri de insuficienta. Astfel, continutul de taurina din energizante nu aduce niciun beneficiu.
Iti da aripi, dar si palpitatii
In Romania nu exista nicio prevedere legislativa care sa-i oblige pe producatori sa ia vreo masura de siguranta pentru a proteja sanatatea consumatorului, desi au fost persoane care au ajuns la spital dupa ce au baut energizante. De cele mai multe ori nu sunt mentionate pe eticheta doza maxima recomandata si nici toate ingredientele.
Dupa ce mai multi tineri au murit din cauza consumului in exces de energizante, in unele tari aceste bauturi au fost supuse unor restrictii mai severe sau chiar interzise. In Turcia, Franta, Danemarca, Islanda si Uruguay, bauturile cu un continut ridicat de cofeina si taurina sunt interzise. In Suedia,
se vand numai in farmacii, fiind considerate medicamente.
Chiar daca bautura ii poate da consumatorului energie, senzatia poate disparea brusc, iar acesta sa intre in convulsii. In cazurile mai putin grave, simptomele pot fi doar dureri de stomac, slabiciune, palpitatii sau nervozitate. Printre efectele adverse pe care consumul de energizante le are se numara insomnia, greata, hiperactivitate sau hipertensiune.
Energizant + alcool, combinatia fatala
Desi pe ambalaj nu este specificat acest lucru, amestecarea alcoolului cu energizantul poate avea efecte nefaste. Alcoolul este un depresiv pentru sistemul nervos central, pe cand cofeina este un stimulent. Astfel, energizantul te face sa te simti in forma si acopera efectele alcoolului, dar nu schimba modul in care acestea actioneaza asupra organismului. Oboseala si ameteala sunt modalitatile corpului de a trage un semnal de alarma cand cantitatea de alcool consumata este prea mare. Energizantul mascheaza aceste efecte si te face sa bei mai mult decat poate asimila organismul.