Barna Tanczos: „O mie de tone de plastic stau pe platformă de ani întregi și nu sunt luate de nimeni”

Ministrul Mediului, Barna Tanczos, a dat exemplul unei regiuni unde cantități mari de plastic nu sunt preluate de către reciclatori, în contextul în care din ianuarie Comisia Europeană a introdus o taxă de 0,8 euro pe kilogram de ambalaje de plastic nereciclate.

„Un aspect foarte ciudat. Avem cel puțin un ADI (n.r. Asociație de dezvoltare intercomunitară) unde sunt peste o mie de tone de deșeu de plastic colectat separat și stau pe platformă de ani de zile pentru că nu sunt luate de nimeni. Cei care colectează și fac o muncă serioasă și ajung la 30, 35% deviere în deșeurile menajere – ceea ce este în România o performanță uriașă – stau cu aceste cantități de plastic nepreluate de nimeni”, a relatat ministrul în cadrul conferinței.

Acesta nu a precizat despre ce Asociație este vorba, însă a mărturisit că încearcă de câteva zile să găsească o explicație pentru această situație și a făcut apel la ajutorul participanților la conferința Green Report „Taxa pe plasticul nereciclat” pentru a identifica astfel de probleme din sistemul de gestionare a deșeurilor care duc la situații asemănătoare.

„Anumite categorii de deșeuri sunt preluate imediat – PET-urile, aluminiul sunt căutate și sunt transferate imediat, preluate de reciclatori. Sunt cantități care nu (n.r. sunt preluate)”, a completat Barna Tanczos.

Alin Vișan, președintele Asociației Române pentru Ambalaje și Mediu, și-a exprimat părerea că informația nu este completă, pentru că există o obligație legală ca producătorii, prin OIREP-uri, să suporte cu prioritate costul acestor cantități colectate.

„Și, din păcate, am văzut că în anii trecuți și inclusiv în 2020 cantitățile de ambalaje care se colectează din sistemul public de salubritate nu ajung nici măcar 5% din cât este necesar pentru îndeplinirea țintei de colectare. Dorim o performanță mai mare a sistemului de colectare public, suntem responsabili și vom suporta aceste costuri, însă costuri care să fie transparente și corecte”, a completat Vișan.

Comisia Europeană a introdus, începând cu ianuarie 2021, o taxă de 0,8 euro pe kilogram de ambalaje de plastic nereciclate. Potrivit unei estimări realizate de Reciclad’or, cantitatea de ambalaje din plastic introduse pe piață și nereciclate din 2019 a fost de 243.000 de tone, ceea ce înseamnă o taxă de 134 de milioane de euro.

Citește și: 

Ministrul Mediului, despre taxa pe plasticul nereciclat: Eu nu aș împovăra doar industria

Tánczos Barna: Sistemele informatice ale AFM sunt nefuncţionale. Am cerut un audit, e clar că nu şi-au făcut treaba

Julia Leferman, Berarii României: Sistemul de garanție-returnare nu este un panaceu pentru toate problemele

Ministrul Mediului: Țara este plină de plastic

spot_img

Ultimele știri