Barna Barath: Tranzactiile low cost cu carbon

Interviu de Raul Cazan

Barna Barath, CEO al companiei maghiare de finante de mediu Vertis, intr-o discutie cu "Green Report" le atrage atentia jucatorilor romani din piata carbonului asupra unui sistem de schimb care iese din paradigma europeana: platforma Climex. Este prima varianta de schimburi de carbon care opereaza ad-hoc direct sub Protocolul de la Kyoto, vizand pe termen scurt ori mediu si marea provocare globala: schimburile dintre Uniunea Europeana si China.

Ce este Climex si cu ce se deosebeste de alte platforme de schimb de pe glob? Cu ce ajuta companiile romanesti in contextul schimburilor de certificate de emisii?

Climex este una dintre caile de a schimba certificate de carbon. O companie poate alege mai multe variante, insa prin noi se ajunge la platforma Climex. Aceasta platforma este direct legata de piata, este foarte sigura si, mai ales, este "low cost". Climex a fost construita pentru a fi dedicata oricarui jucator din piata, si nu marilor banci ori marilor traderi.

Guvernul olandez a lansat-o in 2003 cu scopul deschis de a le oferi operatorilor sansa de a comercializa certificate de emisii in mod direct. Ideea era sa nu creeze o platforma a speculatiilor, ci o sfera de business, asemanatoare unei burse unde companiile sa schimbe liber certificate de emisii.

Exista o componenta cu un succes fantastic a acestei platforme. Am simulat cu mari companii din Romania schimburi in timp real, iar oamenii s-au descurcat excelent. Nu e nevoie de niciun fel de cunoastere sau specializare, oricine poate intelege modul in care functioneaza platforma. Nu e nevoie de niciun software special, compania are de-a face cu un simplu browser si niste icons pe care le poate invata in cel mult o zi. E foarte "client friendly". Practic, dupa cinci minute poti cumpara si vinde certificate in valoare de sute de mii ori milioane de euro. Pana si vocabularul (in limba engleza) este simplificat: cuvintele buy si sell sunt mai la indemana decat bid si order.

Cu toate acestea, trebuie stiut ca nu este singura cale de a schimba certificate de carbon. Fiecare companie este complet libera sa aleaga modalitatile prin care sa-si cedeze sau sa-si cumpere certificate de emisii. Climex insa este de departe varianta cea mai simpla si cea mai transparenta. Intrarea pe aceasta platforma nu intampina nicio bariera, adica nu se plateste nicio taxa. In mod obisnuit, marile banci cer sume serioase numai ca sa poti intra intr-un astfel de schimb.

Trendul este sa se cumpere din Europa de Est si sa se vanda in Occident? Cel putin Romania si Bulgaria, cu noile lor planuri nationale de alocare, ar fi trebuit sa fie asaltate de traderi, imi marturisea reprezentantul unei companii de trading in urma cu vreo trei luni.

Aceasta abordare incepe sa nu mai fie valabila. Europa de Est nu mai e de ceva vreme sursa de certificate de emisii pentru Europa Occidentala pentru ca valul primelor vanzari de la est la vest de pe continent a trecut. Estul european intalneste o relativa carenta de certificate de emisii. Problema este mult mai complexa in prezent.

Cum se prezinta micii jucatori din estul Europei cat timp pe platforma Climex exista mari grupuri precum Morgan Stanley, Barclays, Endesa sau Shell? Este totusi un spatiu al celor mari?

Cei mici sunt bineveniti in Climex. Companii care au alocate sau emit 50.000 de tone de dioxid de carbon intra pe platforma fara nicio taxa. In mod normal, pentru astfel de schimburi taxele de intrare sunt de zeci de mii de euro. Deci oricine poate intra.

Care sunt totusi riscurile comercializarii in Climex?

Singurul mare risc este prostia! In mod legal nu poti fi pacalit pentru ca nu comercializezi cu alti oameni, ci cumperi si vinzi din "Clearing House". Exista deci doar riscul de a cumpara prea mult, peste posibilitatile firmei. Nu stii cu cine comercializezi, dar vezi toate preturile si licitatiile pe ecranul computerului; nu exista riscul de a fi lipsit de informatii pentru ca nu esti un broker care sta toata ziua cu telefonul in mana.

Climex iese din paradigma europeana. Cum a inceput sa functioneze sistemul?

Am inceput comercializarea de certificate de emisii in 2005 si am lansat platforma proprie in 2006 impreuna cu Climex. Acesta a devenit primul exchange care functioneaza sub Pro tocolul de la Kyoto unde acum se fac tranzactii cu CER. Este o chestie absolut unica, a depasit intr-ade var piata europeana si functioneaza sub schema proprie derivata direct din Kyoto.

Acum e momentumul schimburilor. Companiile, pe de-o parte, pot face bani pentru ca intreaga lume trece printr-o mica criza a creditelor de emisii. Vestea e relativ buna pentru companii fiindca pot sa schimbe credite, insa e cam proasta pentru consumatori. Preturile energiei vor urca, dar asta e: emisiile de CO2 trebuie reduse, iar oamenii trebuie sa se in vete cu econo misirea energiei. E o concluzie amuzanta, oa menii vor deveni ecologisti de nevoie, din cauza scumpirii energiei.

Deci ce se va intampla la nivel global in ceea ce priveste schimburile pe termen scurt si mediu?

La nivel global, pe toti ne sperie China care dezvolta generare de energie bazata pe combustibii fosili, iar standardele chinezesti sunt joase, dupa cum bine stim. UE investeste in China, iar in acelasi timp negociaza reducerea emisiilor de CO2 sub Protocolul de la Kyoto. E o problema care priveste, fara a exagera, viitorul Pamantului. Aceasta este marea provocare politica a viitorului apropiat.

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri