Bani in plus pentru agricultura eco

Pana in 15 octombrie 2012, inclusiv, se pot depune cererile de solicitare a ajutorului pentru agricultura ecologica, acordat din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA), potrivit APIA. Romania beneficiaza in acest an de suma totala de 4.098.000 euro, cu aproximativ 20% mai mult decat anul precedent.

Din acesti bani, 3,139 milioane euro sunt pentru productia vegetala, iar restul pentru productia zootehnica care include si cresterea albinelor.

Ajutorul se acorda pentru exploatatiile din productia vegetala si animaliera care sunt inregistrate in perioada de conversie (de trecere de la agricultura conventionala la agricultura ecologica).

“Aceasta suplimentare de fonduri reprezinta un pas inainte pentru agricultura ecologica. Suma, in sine, nu inseamna foarte mult, insa intentia este deosebit de importanta. Nu vorbim aici neaparat de bani, ci de faptul ca agricultorii bio sunt sprijiniti si hotarati sa produca hrana sanatoasa in continuare. Datorita exemplului oferit de ei, cat si subventiilor acordate, cu timpul li se pot alatura si producatorii din agricultura conventionala”, a declarat, pentru Green Report, Bogdan Ionescu, secretar general, Bio Romania.

Pot beneficia de acest ajutor specific persoanele fizice, persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale sau familiale constituite conform O.U.G. nr. 44/2008 sau persoanele juridice care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:

– sunt inregistrate in fiecare an pentru care solicita ajutorul specific, in sistemul de agricultura ecologica, la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale – MADR, prin directiile agricole de dezvoltare rurala judetene – DADR;
– detin un contract incheiat cu un organism de inspectie si certificare acreditat pe teritoriul Uniunii Europene /aprobat de catre MADR;
– detin un document justificativ / certificat de conformitate / master certificat / certificat de confirmare a conversiei, in care se mentioneaza statutul exploatatiei in conversie (anul 1 / anul 2 / anul 3), cultura, suprafata, numarul de animale, numarul de familii de albine, emis de organismul de inspectie si certificare cu care a incheiat contractul;
– se mentin in sistemul de agricultura ecologica pe o perioada de 5 ani;
– in cazul beneficiarilor din productia vegetala, suprafata agricola in folosinta trebuie sa fie de cel putin 0,30 ha, ocupata cu culturi anuale, culturi perene sau pasuni si fanete permanente.

Beneficiarii ajutorului specific pot depune o singura cerere de solicitare a ajutorului specific, fie pentru o exploatatie din productia vegetala, fie numai pentru una din speciile din productia animaliera sau numai pentru o exploatatie din apicultura.

Mihaela Pavnutescu

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri