Circa 9,1 miliarde de euro vor fi alocati de Comisia Europeana pentru proiecte de infrastructura energetica, in perioada anilor 2014 – 2020, a anuntat la Bruxelles Monika Zsigri, coordonator politic in cadrul Comisiei Europene.
Declaratia a fost facuta cu prilejul reuniunii “Forumului pentru Dunare”, cu tema „Energie sustenabila pentru Regiunea Dunarii”, organizata de eurodeputata romanca Adriana Ticau.
Proiectele de infrastructura anuntate de Monika Zsigri fac parte din 12 coridoare energetice.
„In cadrul prioritatilor energetice ale UE pentru perioada de dupa 2020, regiunea Dunarii este acoperita de conexiunile pentru electricitate dintre Europa Centrala si Europa de Sud-Est, de interconexiunile de gaz si petrol dintre nordul si sudul Europei, precum si cu Europa de Est, de Coridorul sudic de gaz, de retelele energetice inteligente si de magistralele de electricitate, precum si de retelele transfrontaliere de transport de CO2. Daca in 2011 prioritatea a fost acordata proiectelor energetice din Europa Centrala si de Est, in 2012, prioritatea va fi acordata selectiei de proiecte energetice de interes comun din sud-estul UE”, a explicat reprezentanta Comisiei Europene.
„Preturile la energie si saracia energetica sunt relativ ridicate in aceasta regiune, iar o mai mare diversitate a surselor de aprovizionare cu energie si asigurarea de interconexiuni intre statele din regiunea Dunarii vor ameliora securitatea energetica a regiunii si a UE”, a declarat europarlamentarul Adriana Ticau.
In opinia acesteia, securitatea energetica a sud-estului Europei poate fi imbunatatita prin eficienta energetica, prin economisirea de energie si prin valorificarea surselor regenerabile – hidrologice, de biomasa, eoliene, solare sau termale. In acest mod se poate favoriza tranzitia catre o economie cu emisii scazute de dioxid de carbon si se pot crea noi locuri de munca in regiunea Dunarii.
La conferinta de la Bruxelles au mai participat, in calitate de lectori, Oliver Loebel, reprezentantul organizatiei Rural Energy, si Frederic Boyer, reprezentantul asociatiei europene Energy Cities. In cadrul acesteia, circa 3400 de primari s-au angajat sa modernizeze orasele pe care le conduc, astfel incat acestea sa devina eco-eficiente.
Foto: www.tropicalisland.de/belgium.html
Citeste si:
Romania devine tot mai dependenta de gazele naturale aduse din import