Sectorul bancar, "sira spinarii a economiei", mai are mult pana sa rezolve provocarile ridicate de schimbarile climatice. Concluzia apartine unui recent raport facut de compania de cercetare americana CERES, care a studiat politicile de combatere a acestor fenomene la 40 dintre cele mai puternice banci din intreaga lume. Bancile si institutiile financiare, care ruleaza peste sase mii de miliarde de dolari in capitalizarea pietelor, au asul in maneca si pot conditiona finantarea solutiilor privind metodele de producere a energiei.
Text de Stefan Vasile
Mai mult decat atat, schimbarile climatice inerente ofera o piata diversificata pentru industria bancara, mai ales in privinta ofertelor de finantare a investitiilor care acopera acum o plaja mult mai larga. Si aici, bancile detin factorul de decizie in privinta posibilitatii de a alege intre un proiect poate putin mai ieftin, dar murdar din punctul de vedere al poluarii si un proiect ce se foloseste de o tehnologie mai costisitoare, dar care produce energia curata. Potrivit studiului, un numar semnificativ din cele 40 de institutii bancare europene, dar si din Statele Unite sau Japonia sunt receptive la riscurile, dar si la posibilitatile de afaceri pe care schimbarile climatice le ofera. Vizate sunt finantarile pentru proiectele de mediu, dar si strategii interne si politici privind reducerea efectului de sera.
Raportul arata ca pasii pozitivi facuti de banci au fost realizati in ultimele 12-18 luni. Dintre cele studiate, 28 de banci si-au calculat emisiile, in timp ce 24 si-au stabilit norme de reducere a emisiilor. Cu toate astea, doar o mica parte din aceste institutii au inceput implementarea propriu-zisa a acestui gen de proiecte de mediu. Folosindu-se un punctaj de la 1 la 100, bancile fruntase au fost exclusiv europene: HSBC, ABN AMRO,
Barclays, HBOS si Deutsche Bank, urmate de Citigroup, Bank of America si Royal Bank of Scotland. Mai bine de jumatate din cele 40 de banci au iesit sub 50 de puncte, cu o medie de 42. Studiul mai releva ca 29 de banci si-au declarat suportul pentru proiecte ce includ energia alternativa, din care 8 au furnizat aproape 12 miliarde de dolari, ca finantare directa pentru proiecte privind energia curata. Bancile din fruntea clasamentului au reusit sa finalizeze aproape 100 de rapoarte privind schimbarile climatice si de investitii, majoritatea doar in anul 2007.
Un semnal de alarma este tras de realizatorii raportului in privinta implicarii bancilor din Statele Unite ale Americii. 11 dintre bancile care se implica la nivel inalt in cercetarea schimbarilor climatice sunt din afara SUA: sapte din Europa, trei din Canada si una din Japonia. De cealalta parte, cele mai joase pozitii au revenit Bear Steams, Lehman Brothers, Bank of China si Bank of Nova Scotia. Niciuna dintre banci nu are restrictii privind investitiile in activitati poluatoare cum sunt exploatarile de carbune.
Cercetatorii arata ca multe banci nu includ pretul carbonului in deciziile finale si nu incearca sa reduca emisiile. "Daca avertizarile expertilor raman valabile, in urmatorii 40 de ani ne vom confrunta cu de-carbonizarea economiilor industriale. Bancile trebuie sa-si reorganizeze investitiile si sa-si stabileasca prioritatile, in special in sectorul energetic", a declarat Douglas Cogan, director in cadrul RiskMetrics Group. Energia globala in urmatorii 25 de ani necesita o finantare de peste 20 de mii de miliarde de dolari, dupa cum spun specialistii. Pentru a putea reduce emisiile de gaze semnificativ, bancile vor fi nevoite sa se abata de la finantarea proiectelor cu surse de energie bazate pe carbon si sa gaseasca alternative. Specialistii asigura tendinta pe noile piete care se vor deschide bancilor prin prisma energiilor alternative.