Consiliul Directorilor Executivi al Bancii Mondiale a aprobat un nou imprumut al Bancii Internationale pentru Reconstructie si Dezvoltare pentru Romania, in valoare de 50 milioane euro, si un grant al Fondului Global de Mediu (GEF), in valoare de 5,5 milioane dolari, pentru proiectul „Controlul integrat al poluarii cu nutrienti”.
Costurile totale ale proiectului au fost estimate la 81,6 milioane dolari echivalent, care includ un grant GEF in valoare de 5,5 milioane dolari. Proiectul sustine angajamentele Romaniei de a respecta Directiva Uniunii Europene privind nitratii, prin intermediul unui program integrat care demonstreaza legaturile cu alte investitii de mediu, in primul rand cele in sistemul sanitar si managementul reziduurilor.
Proiectul va contribui la reducerea deversarilor de substante nutritive in cursurile de apa si va consolida capacitatea institutionala si de reglementare. Dupa aderarea la UE, conformarea Romaniei cu acquis-ul comunitar de mediu era estimata la o valoare prezenta neta de 17 miliarde euro pe parcursul unei perioade de 11 ani, aceasta fiind valoarea cea mai mare comparativ cu celelalte tari candidate la aderare.
Proiectul are la baza un program pilot care s-a desfasurat in judetul Calarasi, finantat cu sprijinul acordat anterior de GEF si de cateva programe permanente ale BIRD pentru dezvoltare rurala si agricultura. „Proiectul sprijina integrarea investitiilor in mediul rural la nivel local, pentru a promova rezultate mai bune in domeniul sanatatii si o calitate sporita a vietii”, a declarat Karin Shepardson, conducator al echipei responsabile din cadrul Bancii Mondiale.
Banca Mondiala a fost si este un partener constant in procesul de dezvoltare a Romaniei inca din anul 1990, imprumuturile acordate de aceasta atingand o valoare totala de cinci miliarde dolari.
Din anul 1991 si pana in prezent, Grupul Bancii Mondiale a alocat 1,52 miliarde dolari la resursele GEF si 2,25 miliarde la cofinantarea grupului Bancii a proiectelor GEF in 80 de tari. In afara de resursele GEF si cele ale Bancii, grupul a mobilizat cofinantare in valoare de 5,48 miliarde dolari de la alti finantatori.
Foto: ecslimited.com