Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Banca Mondiala sprijina sectorul serviciilor municipale din Romania

Biroul Bancii Mondiale in Romania, impreuna cu Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile lanseaza doua contracte de consultanta cu sprijinul carora vor fi elaborate proiecte de investitii in domeniul alimentarii cu apa si canalizarii in 12 judete. Proiectele vor fi propuse spre finantare din fondurile structurale si de coeziune de la UE in cadrul Proiectului pentru Servicii Municipale finantat de Banca Mondiala.

Astfel, proiectul pentru Servicii Municipale, in valoare de 106,2 milioane euro, intrat in functiune, va ajuta Romania sa indeplineasca cerintele directivelor UE referitoare la mediul inconjurator in domeniul alimentarii cu apa si canalizarii, prin pregatirea unor proiecte de investitii pentru 12 judete spre a fi finantate de catre Uniunea Europeana si pentru dezvoltarea infrastructurii in municipiile Bucuresti si Arad.

Romania a aderat la Uniunea Europeana in ianuarie 2007 si se estimeaza ca totalul costurilor pentru a aduce serviciile de alimentare cu apa si canalizare la nivelul standardelor UE se va ridica la aproximativ 15 miliarde euro pana la sfarsitul anului 2018. Aceste costuri se refera in principal la extinderea retelei de alimentare cu apa, dezvoltarea retelelor de canalizare si construirea unor statii pentru tratarea apelor reziduale.

Pe langa aceste investitii, economia va trebui sa suporte costuri de operare si de intretinere si costuri de investitii pentru reabilitarea infrastructurii existente. Pentru folosirea fondurilor structurale si de coeziune de la UE cat mai eficient, Proiectul pentru Servicii Municipale va oferi servicii de consultanta pentru pregatirea proiectelor cu finantare de la UE in 12 judete selectate, inclusiv studii de fezabilitate si intocmirea dosarelor complete pentru licitatii.

Aceasta va ajuta administratiile locale sa imbunatateasca absorbtia fondurilor de la UE puse la dispozitie pentru acest tip de servicii, precum si serviciile oferite cetatenilor. Pentru municipiile Arad si Bucuresti este prevazuta finantare directa de catre Banca Mondiala. Proiectul pentru Servicii Municipale are trei componente. Pentru pregatirea cererilor de finantare din fonduri UE se va elabora proiectele pentru imbunatatirea serviciilor de alimentare cu apa si canalizare in 12 judete pentru aproximativ 5,5 milioane de beneficiari.

Se asteapta ca prin intermediul acestei componente sa fie utilizate granturi in valoare de circa 900 de milioane de euro oferite de catre UE. Componenta de Servicii Urbane in Municipiul Bucuresti va oferi finantare pentru extinderea investitiilor in domeniul alimentarii cu apa si al apelor reziduale astfel incat tot mai multe locuinte sa fie conectate la sistemul de canalizare, sa fie colectate apele de pe urma ploilor torentiale in zone joase si pentru pavarea drumurilor.

De asemenea, componenta de Servicii Urbane in Municipiul Arad va sustine investitii pentru extinderea sistemului de canalizare, pentru construirea de noi canale de drenare a apelor pluviale in zonele joase ale orasului si pentru pavarea drumurilor.

La finalizarea proiectului se estimeaza obtinerea obiectivelor legate de 12 cereri de finantare de la UE in: Arad, Bihor, Sibiu, Galati, Dolj, Ilfov, Mehedinti,Vrancea, Bistrita Nasaud, Braila, Constanta si Ialomita. Aproximativ 30.000 de persoane din Bucuresti vor avea acces la servicii de alimentare cu apa si epurarea apelor reziduale, alte 25.000 de persoane vor avea acces la servicii de alimentare cu apa si epurarea apelor reziduale in Arad si se vor pava inca 62 km de drum in Bucuresti.

Totodata, vor fi reabilitati 84 km de drum in Arad, vor fi protejati de inundatii 39 km2 din zona municipiului Bucuresti si se vor proteja de inundatii ati 81 km2 din zona orasului Arad. Proiectul pentru Servicii Municipale este un imprumut specific de investitii cu o perioada de maturitate de 17 ani, inclusiv o perioada de gratie de cinci ani.

Din anul 1990, Banca Mondiala este partener in cadrul procesului de dezvoltare a Romaniei, cu finantari in valoare de peste 5 miliarde dolari.

Foto: revitarom.ro

spot_img

Ultimele știri