Banca Mondială: jumătate din populația Asiei de sud trăiește în locuri vulnerabile climatic

Schimbările climatice vor afecta aproape jumătate din sudul Asiei în următoarele decenii și vor încetini creșterea economică, conform unui nou raport realizat de Banca Mondială.

În cadrul raportului, au fost analizate două scenarii în funcție de măsurile colective care vor fi luate pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Aproape jumătate din populația Asiei de sud, adică mai mult de 800 de milioane de oameni, locuiesc în prezent în zone care vor deveni puncte critice din punct de vedere climatic până în 2050, dacă nu vor fi luate măsuri pentru combaterea schimbărilor climatice.

Autorii raportului au definit punctele critice moderate ca zone în care cheltuielile pentru consum vor suferi, conform estimărilor, scăderi de 4-8%, iar în punctele critice severe cheltuielile vor scădea cu peste 8%.

Una dintre cele mai afectate țări va fi India, unde aproape jumătate din populație va trăi în zone afectate moderat sau grav până în 2050. 600 de milioane de indieni s-ar putea confrunta cu lipsa apei, în condițiile în care India trece deja prin cea mai gravă criză de apă pe termen lung din istoria sa.

Ziua zero se apropie pentru Maroc, India, Irak și Spania

Schimbările în regimul de precipitații și temperaturile în creștere ar putea costa India 2.8% din PIB și ar putea afecta nivelul de trai pentru unul din doi locuitori ai țării până în 2050.

carturesti.ro

Bangladeshul va suferi pierderi semnificative ale PIB-ului, fiind anticipată o scădere de 14.4% până în 2050, fiind cea mai afectată națiune din punct de vedere al PIB-ului pe cap de locuitor. În comparație, Sri Lanka și India vor suferi pierderi de 10.0%, respectiv 9.8%, în cazul în care nu vor fi luate măsuri pentru combaterea schimbărilor climatice.

Nepal, Afganistan și alte zone de deal din India care au o climă mai rece ar putea avea unele beneficii de pe urma schimbărilor climatice. Însă ele depind de surse de apă alimentate de zăpada topită, iar temperaturile în creștere ar putea afecta disponibilitatea resurselor de apă.

Majoritatea punctelor critice identificate de Banca Mondială sunt zone interioare, care sunt mai afectate de schimbări climatice decât zonele de coastă sau regiunile montane. Cele mai vulnerabile populații sunt cele care depind de agricultură ca mijloc principal de subzistență.

„Se pare că există un fel de legătură între punctele critice din punct de vedere climatic și zonele supuse stresului hidric. Schimbările climatice te vor afecta în funcție de unde locuiești și cu ce te ocupi.”, a declarat pentru Reuters Muthukumara Mani, economist la Banca Mondială și autor al studiului.

Autorii raportului recomandă elaborarea de politici specifice care să îmbunătățească accesul la educație, să reducă stresul hidric și să ofere oportunități în sectoarele non-agricole. Astfel de măsuri ar putea reduce impactul schimbărilor climatice asupra nivelului de trai.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri