Banca Mondială: Condițiile meteo nefavorabile cresc prețurile alimentelor

Condițiile meteo nefavorabile, cât și creșterea importurilor reprezintă motive majore, din cauza cărora prețurile produselor alimentare au crescut cu 4% în perioada ianuarie-aprilie 2014, se arată în ultima ediție a raportului trimestrial al Băncii Mondiale, Food Price Watch.

Cele mai mari creșteri trimestriale ale prețurilor se înregistrează la grâu, 18%, și la porumb, 12%, în ciuda previziunilor continue ale recoltelor-record și a consolidării stocurilor în 2014. (…) Vremea complet nefavorabilă din SUA, evoluția fenomenului El Nino și repercusiunile tensiunilor din Ucraina necesită măsuri de precauție în lunile ce urmează”, avertizează Banca Mondială.

Climatologul Roxana Bojariu a explicat, pentru Green Report, că schimbările climatice influențează deja ecosistemul și viața de zi cu zi a omului.

Se așteaptă ca în viitor inundațiile, seceta și incendiile, mai ales cele din păduri, să crească afectând semnificativ viața oamenilor și bunurile materiale. Efectele economice și de mediu ale dezastrelor naturale devin din ce în ce mai vizibile și mai grave”, a spus Roxana Bojariu.

O treime din producția
mondială de hrană ajunge la gunoi

În ciuda scumpirii hranei, 1,3 miliarde tone de mâncare, o treime din producția mondială, se risipesc în decursul unui an.

Reducerea risipei de hrană, în special în țările în curs de dezvoltare, reprezintă una dintre priorotățile FAO. Dacă risipa de alimente ar fi redusă la jumătate, ar fi suficient să creștem cu 25% volumul de hrană necesar, până în 2050, pentru toți locuitorii planetei”, potrivit declarațiilor făcute de reprezentanții FAO, cu ocazia celei de-a 29-a sesiuni a Conferinței Regionale pentru Europa a FAO, care a avut loc în perioada 1-4 aprilie a.c. la București.

Risipa alimentară reprezintă o problemă globală, dar diferă de la o țară la alta.

În țările dezvoltate, risipa de alimente este legată mai ales de preferințele consumatorilor, în timp ce în țările în curs de dezvoltare sau în cele subdezvoltate este cauzată de infrastructura și tehnologiile neadecvate, cât și de lipsa de pregătire a agricultorilor”, a explicat Stjepan Tanic, expert FAO.

spot_img

Ultimele știri