Banca Europeană de Investiţii va înceta să mai finanţeze proiecte bazate pe combustibili fosili

Banca Europeană de Investiții (BEI) a anunţat că va înceta finanțarea proiectelor de combustibili fosili la sfârșitul anului 2021, o decizie cheie care va afecta inclusiv proiecte care au legătură cu gazele naturale.

Noua politică de creditare a energiei a băncii, despre care a spus că a fost aprobată cu un sprijin „copleșitor”, va împiedica majoritatea proiectelor de combustibili fosili, inclusiv utilizarea tradițională a gazelor naturale.

Decizia înseamnă că BEI, care este văzută drept banca Uniunii Europene, nu va mai finanţa nici măcar proiecte energetice care au legătură cu gazele naturale, sursă care era văzută drept combustibilul de tranziţie către o economie cu emisii zero, fiind un combustibil mult mai curat.

„Acesta este un prim pas important, dar nu este ultimul pas”, a declarat vicepreședintele BEI, Andrew McDowell.

Potrivit noii politici, cei care solicită finanţare de la BEI pentru proiecte energetice vor trebui să arate că pot produce un kilowatt oră de energie emiţând mai puţin de 250 de grame de CO2, o decizie care va interzice finanţarea tradiţionalelor centrale unde se ard gazele.

Proiectele care implică gazele naturale sunt posibile, dar se vor baza pe „noile tehnologii”, cum ar fi captarea şi depozitarea carbonului.

Organizațiile de mediu au sărbătorit decizia BEI, dar și-au exprimat dezamăgirea asupra faptului că lobby-ul exercitat de către statele membre ale UE au dus la o amânare de un an a introducerii noii măsuri.

„Jos pălăria pentru Banca Europeană de Investiții și țările care au luptat din greu pentru a stabili un punct de referință global astăzi”, a declarat Sebastien Godinot, economist la WWF UE într-un comunicat.

Pe lângă anunţul său privind energiile fosile, BEI intenţionează ca activităţile sale de investiţii „să deblocheze” până la 1.000 de miliarde de euro în acţiunea pentru combaterea schimbării climatice şi în dezvoltare durabilă în cursul următorului deceniu.

BEI se aşteaptă ca această politică să fie împărtăşită şi de alţi creditori internaţionali.

BEI, cel mai mare creditor multilateral din lume, are obiective ambițioase în ceea ce privește finanțarea durabilă. McDowell a spus că banca vrea să „stabilească standardul” pentru ceea ce înseamnă pentru o bancă multilaterală să fie aliniată la acordul de la Paris.

Comisia Europeană are doar un rol de observator în consiliul de administrație al BEI, dar organul executiv al UE deține puterea de a impune un vot decizional în cazul în care există un impas între actualii 28 de acționari ai băncii.


spot_img

Ultimele știri