Ban Ki-moon vede in revolutia verde solutia eficienta pentru combaterea schimbarilor climatice

"Am cercetat si am aflat: incalzirea globala este reala si noi suntem principalii vinovati. Am auzit avertizarile. Daca nu actionam acum ne vom confrunta cu consecinte serioase. Calota glaciara se va topi. Nivelul marilor va creste. O treime din speciile de plante si animale pot disparea. Va fi foamete in Africa si Asia Centrala. Exista totusi si vesti bune. Putem sa facem ceva mai usor si mai ieftin decat credem", a declarat Ban Ki-moon, secretarul general al ONU, prezent la conferinta de la Bali.

Ban Ki-moon sintetizeaza astfel concluziile celui mai nou raport realizat de Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), castigatorul alaturi de Al Gore a premiului Nobel pentru Pace din acest an.Raportul IPCC va fi una din bazele negocierilor care au inceput luni la Bali in vederea ajungerii la un acord international al schimbarilor climatice acceptat de toate tarile participante.

"Nu stim inca cum ar putea arata un astfel de acord. Ar trebuie sa oblige guvernele sa taxeze emisiile de gaze cu efect de sera sau sa adere la un sistem de comert al certificatelor de carbon? Ar trebuie sa furnizeze instrumente impotriva despaduririlor, responsabile pentru 20% din emisiile de CO2 sau trebuie sa ajute natiunile sarace sa se adapteze efectelor inevitabile ale incalzirii globale?", a adaugat secretarul general ONU.
Ban Ki-moon considera ca primul pas in gasirea raspunsului la Bali este stabilirea agendei si a drumului de parcurs in viitor pana in 2009.

Liderul ONU insista si asupra oportunitatilor economice. "Printr-o administrare corecta, lupta noastra impotriva incalzirii gloable poate pune bazele unei transformari eco-friendly a economiei globale. Acest lucru va duce la dezvoltare si crestere si nu la stagnare sau regres cum se tem multe tari", a completat Ban Ki-moon.

Secretarul general ONU considera ca dupa revolutia industriala, revolutia tehnologica si globalizare a venit randul revolutiei verzi sa modeleze viitorul. Unul dintre cei mai importanti jucatori verzi este in mod neasteptat Brazilia care isi asigura 44% din necesarul de energie prin surse regenerabile. Media globala este de 13% iar cea europeana doar de 6.1%.

Ban Ki-moon a subliniat si eforturile pe care China le face in lupta cu gravele probleme de mediu cu care se confrunta. Aceasta tara va investi 10 miliarde de dolari in proiecte de energie regenerabila, fiind depasita la acest capitol doar de Germania. China a devenit liderul energiei solare si eoliene iar premierul Wen Jiabao a facut publica intentia de a reduce consumul de energie cu 20% in urmatorii cinci ani.

IPCC estimeaza ca masurile de combatere a incalzirii globale nu vor costa mai mult de 0.1% pe an din GDP mondial in urmatoarele trei decenii. Studii realizate de Universitatea California si Berkeley arata ca in SUA ar putea fi create 300.000 de locuri de munca daca 20% din consumul de electricitate ar fi obtinut din surse regenerabile. O firma germana de consultare estimeaza ca mai multi oameni vor fi angajati in Germania in industria tehnologiilor de mediu decat in industria auto pana la sfarsitul deceniului viitor. UNEP preconizeaza de asemenea o investitie de 1,9 trilioane de dolari pana in 2020 in energia nepoluanta.

"Misiunea noastra, la Bali si dupa, este modelarea noii ordini globale. Trebuie sa deschidem usa pentru economia verde si pentru dezvoltarea verde. Ne lipseste un cadru global de actiune in care popoarele lumii sa-si coordoneze eforturile impotriva incalzirii globale. Oamenii de stiinta si-au facut treaba. Acum a venit randul oamenilor politici. Bali este testul pe care trebuie sa il treaca", a concluzionat Ban Ki-moon.

Sursa: washingtonpost.com

Foto: climate-changer.com

Citeste Lista participantilor la Bali si Agenda Conferintei de la Bali

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri