„Timpul se scurge, apa se scurge”, a declarat Ban Ki-monn, secretarul general al ONU, in cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos, Elvetia. Acesta a subliniat ca lipsa apei ar trebui pozitionata mai sus pe agenda globala.
„Trebuie sa ne adaptam acestei realitati. Inca este apa pentru toti, dar numai daca o pastram curata si o impartim”, a spus Ban Ki-moon.
Crizele de apa sunt de vina pentru aparitia conflictelor precum cel din Darfur si sunt cauzate de cresterea demografica, industrializarea si schimbarile climatice.
„Ne confruntam cu provocarea de a face reserve de apa sigure pentru toata populatia”, a declarat secretarul general al ONU.
In jur de 1,2 miliarde de oameni de pe glob, adica 20%, locuiesc in zone unde limita sustenabila a resurselor de apa a fost atinsa sau chiar depasita, potrivit datelor ONU.
Se asteapta ca populatia mondiala sa depaseasca 9 miliarde pana in 2050, ceea ce pune si mai multa presiune asupra problemei apei. Apa reprezinta o problema si in domeniile agriculturii si industriei.
Reprezentantii marilor companii ale lumii au ridicat, de asemenea, problema apei in cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos. „Apa este un drept al omului, dar nu numai pentru a-si umple piscinele”, a declarat Peter Brabeck-Letmathe, CEO la Nestle, cea mai mare companie alimentara din lume. Acesta a adaugat ca apa ar trebui sa aiba un pret corect si a criticat folosirea apei pentru producerea biocombustibililor.
De asemenea, presedintele Coca Cola, Neville Isdell, a declarat ca problema apei este a doua dupa schimbarile climatice. „Pentru o companie a secolului al XXI-lea triunghiul apa, hrana si schimbari climatice inseamna totul”, a spus acesta.