Balastierele din albiile minore si majore ale raurilor vor fi interzise, in urma unui proiect de lege ce va fi elaborat in urmatoarele doua saptamani la initiativa Garzii Nationale de Mediu (GNM). Decizia survine dupa ce, in urma mai multor controale, comisarii de mediu au constatat ca cele mai multe balastiere sunt ilegale sau exploateaza irational pietrisul. Aceasta in contextul in care peste 90% din albiile raurilor romanesti sunt protejate prin lege din anul 2007.
”Detinem date de la Serviciile Speciale si de la reprezentantii Garzii de Mediu, potrivit carora evaziunea fiscala rezultata in urma acestei activitati se ridica la circa un miliard de euro pe an. Daca datele sunt exacte rezulta ca un alt miliard se consuma pe balast”, a declarat comisarul general al GNM, Silvian Ionescu.
Amenzi de 500.000 lei in Prahova
Pe langa prejudiciul economic de peste doua miliarde de euro invocat de GNM, exploatarea balastierelor are urmari extrem de nocive asupra mediului, afectand albiile si malurile raurilor si este interzisa in majoritatea statelor europene. Proiectul de lege privind protectia albiilor minore si majore prevede ca balastierele sa fie permise doar pe terasele raurilor.
In plus, balastul ar putea fi inlocuit atat in constructii, cat si in compactarea drumurilor cu alte resurse, ce se gasesc din abundenta. ”In conformitate cu toate legislatiile, balastul poate fi substituit cu haldele de steril si de zgura. Aceste depozite de deseuri inerte, specializate exista in Romania, dar lipsesc cu desavarsire, pentru ca toti constructorii le duc la depozitele de deseuri menajere”, a mai spus Silvian Ionescu.
In perioada 18-21 mai 2010, Garda Nationala de Mediu, impreuna cu reprezentanti ai Ministerului Administratiei si Internelor si ai Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM), au verificat balastierele care functioneaza pe raza judetului Prahova. Actiunea a vizat controlul activitatilor de exploatare a agregatelor minerale, nisip si pietris de catre agentii economici. Inspectorii au verificat 26 societati si au aplicat 17 sanctiuni in valoare de 488.000 lei. Principalele deficiente constatate au fost lipsa actelor de reglementare din punct de vedere a protectiei mediului, abandonarea deseurilor in interiorul perimetrelor de exploatare si nerespectarea conditiilor de exploatare.
Text de Raluca Petrescu
Foto: Green Report