Bacterii „reprogramate” pentru identificarea tumorilor

Conferința TED 2015, desfășurată la Vancouver, a adus în prin plan o descoperire medicală care ar putea salva viața a sute de mii de oameni. Tal Danino, cercetător în cadrul MIT, a reușit să modifice codul genetic al unei bacterii astfel încat aceasta, introdusă în organismul uman, poate detecta din stadii incipiente tumorile hepatice.

_81693879_talpetridish

Savantul american susține că această metodă poate fi utilizată și pentru descoperirea altor tipuri de cancer. Rezultatele acestui studiu vor fi publicate în revista Science Translational Medicine. Cobaii folosiți la experimente au fost hrăniți cu bacterii probiotice pre-programate – similare cu bacteriile introduse în anumite tipuri de iaurturi prin al căror consum se promovează stilul de viață sănătos. Aceste bacterii produc enzime atunci când întâlnesc o tumoare, iar acele enzime modifică ulterior culoarea urinei.

„Cancerul hepatic este dificil de detectat și chiar este nevoie de o nouă tehnologie pentru a-l depista”, a declarat Tal Danino pentru BBC. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, în 2012, pe plan mondial, cancerul hepatic a ocupat locul al doilea în topul celor mai letale tipuri de cancer, provocând 745.000 de decese.

„Există mai multe bacterii în corpul uman decât stele în galaxia noastră. În corpul nostru există un univers fascinant și acum putem să programăm bacteriile la fel cum programăm computerele. Nu știm care va fi impactul exact al acestei tendințe „, a mai spus Danino. Următoarea etapă în studiul coordonat de Tal Danino va consta în utilizarea bacteriilor reprogramabile pentru a detecta mai multe tipuri de cancer și, eventual, pentru dezvoltarea unor tratamente.

Citește și:

Teixobactin, noul antibiotic descoperit după 30 de ani

Mările și oceanele, surse de hrană, medicamente și energie

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri