Comitetul Judetean pentru Situatiii de Urgenta (CJSU) Valcea a hotarat, luni, sa monitorizeze Campurile I si II de sonde de la Ocnele Mari. Masura de instituire a procedurii de monitorizare in cod verde, galben si rosu a fost adoptata in urma "manifestarilor fizico-mecanice si geologice din Campul I, declansate pe 30 august", avand in vedere "efectele imprevizibile ale acestora asupra Campurilor I si II".
In perimetrul campului de sonde si in aval de acesta sunt 54 de gospodarii, care se preconizeaza sa fie abandonate, proprietarii acestora urmand sa fie stramutati in vara anului viitor.
S-a stabilit, de asemenea, ca, pana la inceputul saptamanii viitoare, CJSU Valcea sa fie informat cu privire la solutiile tehnice preconizate pentru Campul I de sonde, iar Agentia pentru Protectia Mediului si Directia Apelor Olt vor supraveghea parametrii apei din Paraul Sarat, un afluent al Oltului care izvoraste din zona afectata.
Sedinta CJSU a fost convocata de prefectul judetului, Anuta Handolescu, la discutii participand specialisti de la Catedra de Geologie a Universitatii Bucuresti si de la societatea Conversmin, executantul lucrarilor de inchidere a campurilor de exploatare a sarii. Au participat, de asemenea, reprezentanti ai Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile.
Incepand din toamna anului 2001, datorita repetatelor revarsari de saramura dintr-o caverna a Campului II de sonde, zeci de familii au fost evacuate si, ulterior, stramutate.
Anul trecut, caverna din Campul II a fost inchisa prin prabusire controlata, iar acum se preconizeaza o noua procedura de acelasi fel, in Campul I de sonde de la Ocnele Mari.