Andrei Chiliman, primarul Sectorului 1, consideră că proprietarul de drept al gunoiului menajer trebuei să fie autoritatea locală atâta timp cât ea este cea care plătește curățenia stradală și ridicarea gunoiului menajer.
Legislația actuală nu spune al cui este gunoiul menajer. Atâta vreme cât în București eu, ca autoritate locală, plătesc curățenia stradală și ridicarea gunoiului menajer, gunoiul e al autorității locale. Nu este așa însă pentru că sunt lacune în lege. Prin urmare, sunt firme care colectează deșeuri de sticlă, pet-uri, hârtie etc. și le valorifică ei, fără a da vreun ban administrației locale”, a spus edilul Sectorului 1 în cadrul unei conferințe de profil.
Potrivit acestuia, la nivelul Sectorului 1, una din principalele preocupări este creșterea selectării deoarece colectarea nu se face la nivelul necesar.
Suntem departe de locul unde ar trebui să fim. Totul pornește din proprietatea asupra deșeurilor menajere. În acest fel, aș putea impune o colectare contra cost; de exemplu, la un pet colectat să primești 5 bani. Acest sistem ar putea fi introdus în școli; în străinătate există acest sistem și funcționează foarte bine. Colectăm cam 15% pet-uri, sticlă, hârtie, dar e foarte puțin și suntem departe de cifrele oficiale care sunt mult mai optimiste decât realitatea. Efortul trebuie continuat și trebuie presat pentru ca societatea de salubritate să pună la dispoziție posibilitatea de colectare selectivă”, a explicat Chiliman.
Protecția mediului, un efort a întregii societăți
Prezent în cadrul dezbaterii, Sven-Joachim Irmer, directorul Fundației Konrad Adenauer România, a declarat că nu doar statul și firmele trebuie să se preocupe de protecția mediului, ci e un efort a întregii societăți. Din moment în care cetățenii nu au voința necesară de a separa deșeurile, nici firmele nu vor găsi o oportunitate de afaceri, a mai spus acesta.
În anul 2014 (în Germania – n.r.) avem 9 sisteme private diferite de reciclare. Ambalajele nu sunt gunoaie. Pentru o țară ca Germania, mai săracă în resurse, ambalajele reprezintă resurse. Reciclarea asigură prețuri stabile în prelucrarea materiilor prime și este un instrument de marketing, un semn pe care îl dau firmele în privința dezvoltării durabile. Dacă în 1990 se produceau 38 mil. tone gaze cu impact asupra mediului, în anul 2013 cantitatea de gaz s-a redus cu 18 mil. tone. Germania este campion mondial în reciclare. Conform directivelor UE, trebuie să reciclam 50% din ambalajele provenite din deșeurile menajere. În anul 2010, în Germania se prelucrau 80% din aceste ambalaje, deci am depășit cu mult țintele”, a spus Sven-Joachim Irmer.
Acesta a adugat că în Germania, la momentul actual, sunt 200.000 locuri muncă doar în reciclarea deșeurilor și sunt implicate peste 3.000 firme cu o cifra de afaceri de 40 miliarde de euro și cu aproximativ 15.000 de instalații de reciclare în funcțiune.