Australia. Cel mai liniştit sezon al incendiilor de vegetaţie din ultimul deceniu

După ce incendiile de vegetaţie din perioada septembrie 2019 – martie 2020 au mistuit o suprafaţă de mărimea Turciei, din Australia, țara a avut parte în acest an de cel mai liniştit sezon al incendiilor de vegetaţie din ultimul deceniu.

„Ziua de astăzi marchează sfârşitul oficial al perioadei de pericol de incendii de vegetaţie”, a indicat Serviciul Rural de Pompieri din New South Wales (NSW) într-un mesaj publicat pe reţelele de socializare, potrivit Reuters.

În sezonul incendiilor de vegetaţie din acest an au fost înregistrate 5.500 de apeluri de urgenţă asociate incendiilor în New South Wales, jumătate din numărul de anul trecut, a anunţat miercuri Serviciul Rural de Pompieri din acest stat australian. De asemenea, în acest sezon au ars 31.000 de hectare, comparativ cu 5,5 milioane de hectare distruse pe teritoriul NSW în timpul incendiilor din „Vara Neagră” de anul trecut.

Condiţiile mai puţin periculoase pentru declanşarea incendiilor au fost influenţate de fenomenul climatic La Nina, sub auspiciile căruia Australia a înregistrat cea mai ploioasă vreme din ultimii patru ani şi cea mai răcoroasă vară din ultimii nouă ani, cu dezavantajul de a fi afectată însă de inundaţii masive în unele regiuni de pe coasta de est.

Incendiile din acest an au mistuit aproape jumătate din Insula Fraser inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO, care găzduieşte singura pădure tropicală din lume care creşte pe nisip, situată în largul coastei de nord-est a ţării. În statul Western Australia, incendiile au ars peste 70 de case.

Incendiile de vegetaţie din perioada septembrie 2019 – martie 2020 au mistuit o suprafaţă de mărimea Turciei şi au provocat moartea a 33 de persoane şi a miliarde de animale, distrugând totodată aproape 3.000 de case.

Clima din Australia s-a încălzit cu aproximativ 1,44 grade Celsius din 1910. Sudul ţării a înregistrat în ultimele decenii o reducere cu 10-20% a precipitaţiilor din sezonul rece, între aprilie şi octombrie, conform Biroului de Meteorologie din Australia.

Luna aceasta, australienii de pe coasta de est s-au confruntat cu cele mai grave inundaţii de peste jumătate de secol, zeci de mii de persoane fiind evacuate din calea apelor. În această săptămână, autorităţile au început eforturile de curăţare a zonelor afectate după ce apele au început să se retragă.

Citește și: 

Australia va folosi dronele pentru a stinge orice incendiu într-o oră de la izbucnire

FOTO. A nins în unele părți din Australia, pentru prima dată în 15 ani

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri