Asociaţia Medicilor din Australia a declarat schimbările climatice, o ”urgenţă de sănătate”

Asociaţia Medicilor din Australia (AMA), cea mai importantă organizaţie medicală din această ţară, a declarat, în mod oficial, schimbările climatice o ”urgenţă de sănătate”, în contextul „dovezilor ştiinţifice clare care indică un impact sever asupra pacienţilor noştri şi a comunităţilor, acum şi în viitor”.

AMA a indicat că decizia se aliniază celor luate în 2019 de Asociaţia Medicilor din Statele Unite, Colegiul Medicilor din Statele Unite şi Asociaţia Medicilor din Marea Britanie, dar şi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), în 2015. 

AMA a recunoscut încă din 2004 riscurile la adresa sănătăţii asociate cu încălzirea globală. Această importantă organizaţie care reprezintă medicii din Australia a solicitat guvernului ţării să promoveze o tranziţie activă de la utilizarea combustibililor fosili la energia regenerabilă. 

Preşedintele AMA, Tony Bartone, a declarat într-un comunicat că schimbările climatice afectează sănătatea prin promovarea răspândirii bolilor infecţioase şi prin efectele negative ale valurilor de caniculă. 

„Nu există niciun dubiu că schimbările climatice reprezintă o urgenţă de sănătate. AMA acceptă dovezile ştiinţifice legate de criza climatică şi impactul său asupra sănătăţii şi bunăstării umane”, a spus Bartone.

El a adăugat că schimbările climatice vor provoca prejudicii şi decese în urma înmulţirii evenimentelor meteorologice severe şi o creştere a (riscului de) transmitere a bolilor transmise prin vectori.

„Schimbările climatice vor cauza insecuritate alimentară în urma declinului recoltelor agricole. Schimbările climatice vor provoca o incidenţă mai mare a problemelor de sănătate mintală”, se arată în comunicat. 

O coaliţie a grupurilor medicilor, printre acestea numărându-se Colegiul Regal al Medicilor din Australia şi Asociaţia Studenţilor la Medicină din Australia, a adresat în luna aprilie o scrisoare deschisă partidelor politice din această ţară prin care a atras atenţia asupra ”impactului semnificativ şi profund” al schimbărilor climatice asupra sănătăţii şi bunăstării. 

Potrivit The Guardian, în Australia, cantitatea de emisii de gaze cu efect de seră a crescut în fiecare an de când guvernul Abbott a anulat o taxă pe emisiile de carbon după venirea la putere în 2013. 

OMS a recunoscut în 2015 că „schimbările climatice reprezintă una dintre cele mai mari ameninţări globale ale secolului 21”.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri