Australia va aloca 500 de milioane de dolari pentru lupta cu efectele schimbărilor climatice din regiunea Pacificului

Cel mai probabil în urma presiunii vecinilor săi din Pacific, Australia va aloca 500 de milioane de dolari australieni (338 de milioane de dolari americani) regiunii Pacificului pentru lupta cu efectele schimbărilor climatice. Banii vor fi folosiți pentru îmbunătăţirea rezistenţei în faţa dezastrelor şi pentru producţia de energie regenerabilă.

În ultimii ani, Australia s-a confruntat cu reacţii serioase din partea vecinilor săi din Pacific care au susţinut că autorităţile australiene nu fac suficient pentru scăderea emisiilor de carbon continuând să investească în producţia de cărbune.

Luni, premierul Fiji, Frank Bainimarama, a solicitat Australiei „să aprecieze mai mult” ceea ce a numit „ameninţarea existenţială” cu care se confruntă naţiunile din Pacific. În plus, Australia ar trebui să grăbească tranziţia către energie regenerabilă, altfel obiectivul de zero emisii de carbon până în 2050 nu ar putea fi atins în condiţiile continuării utilizării cărbunelui, a mai declarat acesta.

Astfel, probabil în urma presiunilor, Australia va folosi acești bani pentru finanţarea unui proiect hidroelectric în Insulele Solomon, pentru căi rutiere şi poduri în Papua Noua Guinee şi pentru consolidarea şcolilor în Kiribati. Suma va fi acordată timp de cinci ani, din 2020, și vine separat de cei 300 de milioane de dolari americani alocaţi între 2016 şi 2020.

„Pacificul este casa noastră, pe care o împărţim ca familie de naţiuni. Vom lucra cu partenerii noștri din Pacific să facă față provocărilor cu care se vor confrunta anii următori”, a declarat marţi premierul australian Scott Morrison înaintea unei vizite oficiale în Tuvalu, în vederea participării la Forumul Insulelor din Pacific, potrivit The Guardian.

Guvernul australian a mai anunțat că a rezervat 140 de milioane de dolari pentru a încuraja sectorul privat să investească în proiecte cu emisii scăzute, rezistente la schimbările climatice, pentru zona Pacificului și a Asiei de Sud-Est.

Koala ar putea dispărea dintr-un stat australian din cauza defrișărilor

Liderii din zona Pacific au spus, însă, că e nevoie de eforturi mai mari din partea Australiei decât investițiile financiare. E nevoie de acțiuni concrete pentru a reduce emisiile, au transmis aceștia.

Premierul din Tuval, Enele Sopoaga, care găzduieşte Forumul Insulelor din Pacific, a declarat că sumele investite „nu înseamnă nimic dacă se contribuie la efectul grav al schimbărilor climatice”.

„Australia trebuie să facă mai mult”, a subliniat la rândul activista de mediu Claire Anterea din Kiribati, una dintre micile state insulare care se află în situaţie de risc din cauza creşterii nivelului oceanelor.

spot_img

Ultimele știri