Australia foloseste laserul pentru a masura grosimea calotei glaciare

O expeditie australiana foloseste pentru prima data laserul, prin intermediul elicopterelor si a satelitilor, pentru a analiza modul in care calota glaciara din Antarctica este influentata de schimbarile climatice, informeaza Reuters, citat de Planet Ark.

Divizia Antarctica Australiana si-a manifestat, intr-o conferinta de presa, teama privind subtierea calotei glaciare. Rolul jucat de calota din Antarctica este esential pentru climatul global dar si pentru echilibrul ecosistemelor din Oceanul Sudic.

Glaciologul australian Tas van Ommen a declarat ca incalzirea globala influenteaza calota glaciara. Suprafata alba reflecta radiatiile salore, subtierea ei ducand la cresterea temperaturilor in Oceanul Sudic. De asemenea, subtierea calotei glaciare poate incetini curentii marini reci care dirijeaza circulatia oceanelor.

Expeditia dureaza sase saptamani si se desfasoara la bordul navei de cercetare Aurora Australis. In prezent, nava a ajuns in Oceanul Sudic si are la dispozitie doua elicoptere, dotate cu echipamente de laser altimetric, pentru a studia grosimea ghetii.

Rezultatele vor fi comparate cu masuratorile obtinute de proiectul Ice Sat, realizat de NASA. Seful expeditiei, dr. Tony Worby, reprezentantul Centrului Antarctic Australian de Cercetari Climatice si Ecosisteme, a declarat ca lipsa masuratorilor anterioare, face imposibila cunoasterea schimbarilor anterioare in grosimea calotei.

Tony Worby a declarat ca expeditia se desfasoara in parametrii stabiliti iar informatiile obtinute cu ajutorul laserului vor imbunatati nivelul de cunoastere a calotei glaciare din zona antarctica.

Principalul scop al masuratorilor realizate cu ajutorul elicopterelor este de a imbunatati informatiile obtinute prin intermediul satelitilor. Desi a mai fost folosita in zona arctica nordica, este pentru prima data cand aceasta tehnica cu laser este folosita in Antarctica.

Foto: lateshiftmusings.wordpress.com

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri