Guvernul din Australia a promis că va aloca o jumătate de miliard de dolari australieni (379 miliarde de dolari americani) pentru restaurarea şi protejarea Marii bariere de corali, aflată în dificultate si ameninţată de schimbarea climatică. Aceasta este cea mai mare investiție a țării pentru conservarea recifelor de corali.
Reciful, care se întinde pe circa 348.000 kilometri pătraţi de-a lungul coastei australiene şi constituie cel mai mare ansamblu de corali din lume, s-a confruntat cu episoade grave de albire din cauza creşterii temperaturii apei.
Recifele sunt ameninţate şi de activităţile industriale şi agricole, precum şi de Acanthaster planci, o stea de mare invazivă devoratoare de corali.
Planul de referință include fonduri pentru îmbunătățirea calității apei prin reducerea poluării provenită din scurgerea de îngrășăminte în ferme și încurajarea restaurării recifelor prin experimentarea cu corali crescuți în laborator, care sunt mai rezistenți la temperaturi mai ridicate, raportează New York Times. Propunerea include, de asemenea, alocarea a 58 milioane dolari (43,8 milioane dolari SUA) pentru a stopa răspândirea stelei de mare Acanthaster planci.
„Vom îmbunătăți monitorizarea sănătății recifului și măsurarea impactului său”, a declarat ministrul Mediului, Josh Frydenberg, la anunțul planului de finanțare. „Cu cât înțelegem mai multe despre recif, cu atât mai bine putem să-l protejăm”.
Guvernul premierului Malcolm Turnbull a fost, de asemenea, criticat pentru continuarea proiectelor de gaze și cărbune împovărătoare din punct de vedere ecologic, în loc să investească în energii regenerabile care emit mai puține gaze cu efect de seră.
Cu excepția cazului în care planul de conservare a coralului este însoțit de o „politică puternică, de reducerea poluării cu carbon, de oprirea minelor de cărbune Adani și de trecera rapidă a Australiei la energia regenerabilă, nu vom vedea viitorul recifului”, a declarat Imogen Zethoven de la Societatea Australiană de Conservare Marină.
Citește și:
30% dintre coralii din Marea Barieră de Corali au murit în 2016 din cauza unui val de căldură