Auchan a colectat 10.000 de litri de ulei alimentar uzat în cinci săptămâni

În cinci săptămâni, de când Auchan a extins programul de colectare a uleiului alimentar uzat în toate cele 33 de hipermarketuri din țară, clienții au predat 10.000 litri de ulei alimentar. Acest obiectiv era setat de supermarket pentru anul 2020.

În medie, în intervalul 22 octombrie – 25 noiembrie 2019, 20 litri de ulei alimentar uzat au fost predați în fiecare oră din intervalul de funcționare al magazinelor. Cantitatea de 10.000 de litri era obiectiv setat inițial de supermarket pentru anul 2020

Potrivit companiei, magazinul Auchan Oradea a colectat cea mai mare parte din cantitatea totală de ulei alimentar uzat, pe loc secund clasându-se magazinul din Galați. În Capitală, cele mai mari cantități de ulei s-au colectat în magazinele Drumul Taberei, Auchan Militari și Titan.

Cum se poate colecta uleiul folosit în magazinele Auchan

Programul de colectare continuă în toate cele 33 de hipermarketuri Auchan din țară, consumatorii casnici fiind așteptați cu propriul ulei alimentar utilizat la birourile Servicii Clienți din fiecare locație.

  1. Uleiul folosit se colectează, după răcire, într-un recipient transparent de plastic. Pentru ca procesul de reciclare să se poată derula într-un mod optim, este important ca uleiul să fie strecurat și neamestecat cu alte deșeuri. Recipientele din plastic vor fi, de asemenea, colectate pentru reciclare.
  2. Colectarea uleiului se face în recipiente de minim 0,5 litri (sau multiplu de 0,5l). Acestea se aduc în magazinele Auchan la Servicii Clienți.
  3. În funcție de cantitatea predată, clienții vor fi răsplătiți de către partenerii Auchan, pentru nivelul de reponsabilitate de care dau dovadă, cu detergent de vase Fairy, apă plată AQUA Carpatica sau ulei de floarea soarelui Floriol.

Uleiul astfel colectat este predat companiei Respiră Verde, lider național în materie de colectare, valorificare şi eliminare finală a uleiurilor şi grăsimilor comestibile uzate, pentru a fi condiționat printr-o serie de procese de încălzire, decantare și filtrare. Ulterior, uleiul este transportat către valorificatorii finali, companii din spațiul UE, în vederea producerii de biocombustibili.

Ce riscăm dacă aruncăm necorespunzător uleiul uzat

Potrivit uleiosul.com, 80% din uleiul alimentar uzat este produs în gospodării. Un litru de ulei uzat aruncat în chiuvetă sau direct în canalizare poluează un milion de litri de apă. Pentru epurarea ei, plătesc tot cetățenii.

În plus, uleiul corodează și înfundă țevile. Înlocuirea lor poate costa de la 400 de lei (pentru apartamentele de 2 camere) până la 700 de lei (pentru cele de 4 camere).

Pe lângă impactul economic direct, există și un impact semnificativ asupra mediului. Odată ajuns în apă, uleiul formează o peliculă, care împiedică pătrunderea oxigenului. Din această cauză, plantele și viețuitoarele acvatice au de suferit.

Odată colectat, însă, uleiul uzat poate fi transformat în bio-combustibil sau chiar în săpun.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri