Reducerea numarului de certificate verzi alocate Romaniei prin Planul National de Alocare este o decizie unilaterala luata de UE, care doreste sa stimuleze retehnologizarea industriei romanesti, este opinia ministrului Mediului Attila Korodi.
"Pentru 2007, Uniunea Europeana a hotarat o reducere cu 10% a certificatelor verzi prin Planul National de Alocare in Romania. Pentru 2012, reducerea este de 20,7%. Fata de anul 2005, anul de referinta, s-a inregistrat o crestere a emisiilor de CO2 cu 5,3% si pe perioada 2008-2013, fata de 2005 de 7,18 %. Decizia luata de Comisia Europeana este unilaterala,a declarat ministrul Mediului.
"La ora actuala facem analiza interna pe care o vom inainta tuturor ministerelor, care vor avea un punct de vedere vis-à-vis de cifrele alocate, dupa care ne vom ghida pasii in viitor. Ceea ce este clar, decizia Comisiei Europene a avut urmatoarea argumentatie : doreste o retehhnologizare mai profunda si o eficienta testata a Carbonului mult mai ridicata pentru Romania", a adaugat Attila Korodi.
Ministrul a adaugat ca aceasta decizie de reducere se traduce printr-un numar mai mic de certificate vandute la bursa, insa in acelasi timp, creste valoarea certificatului verde. La ora actuala, valoare unui cerificat este de 15 centi pe piata europena.
Attila Korodi a oferit pentru comparatie cazul unor tari precum Marea Britanie, Franta si Danemarca, unde Comisia Europeana nu a operat nici o schimbare la planul de alocare, datorita emisiilor reduse de CO2 pe care aceste tari le-au inregistrat fata de anul de baza 2005.
"Danemarca si Franta, pe perioada 2008-2010, au acceptat modificarea de 0% de la CE, pentru ca ei au venit cu valori mai mici decat cele din 2005. Marea Britanie este singura tara din Europa de Vest, care desi a inregistrat o usoara cresere a emisiior de CO2, a avut tot o reducere de 0% a numarului de certificate verzi", a declarat ministrul.
Foto: riport.ro