Attila Korodi ii cere patriarhului sa renunte la manastirea din Ceahlau, in presa de azi

Adevarul: Korodi ii cere patriarhului sa renunte la manastirea Panaghia

Ministrul mediului, Korodi Attila, sustine ca edificiul monahal ridicat in apropiere de cabana Dochia a fost cladit fara respectarea legii de mediu si se declara „ingrijorat de precedentul periculos pe care constructia il reprezinta".

Ministrul l-a invitat pe patriarhul Daniel la o discutie pe aceasta tema, sugerand ca data la care ea sa aiba loc sa fie marti, 22 ianuarie.

Ministrul Korodi i-a trimis o scrisoare patriarhului, in care vorbeste de problemele legate de constructia Casei de pelerini Panaghia, situata in zona de conservare speciala a Parcului National Ceahlau.

Korodi isi exprima, in numele institutiei pe care o reprezinta, „ingrijorarea" ca o constructie de dimensiuni insemnate, care are o destinatie publica explicita, a fost ridicata fara respectarea tuturor legilor de mediu.

Ministrul vrea sa ii prezinte prea-fericitului patriarh riscul ca decizia de a construi fara autorizatie in inima Parcului Ceahlau sa reprezinte „un precedent periculos" pentru mediul romanesc, cu atat mai mult cu cat gestul apartine uneia dintre institutiile cu mare autoritate si popularitate in randul romanilor.

Ministrul se teme ca ar putea urma sanctiuni severe la adresa Romaniei din partea Uniunii Europene.In finalul documentului, Korodi il invita pe patriarh sa caute o solutie amiabila si legala pentru rezolvarea problemei.

Scandalul privind realizarea unor lucrari de modernizare a chiliilor de la Schitul Toaca a inceput in vara lui 2004, cand pe munte au fost transportate, cu ajutorul elicopterelor militare, inchiriate de la Baza Militara de Aviatie 95, din Bacau, zeci de tone de materiale.

Constructia Casei de pelerini Panaghia de catre Mitropolia Moldovei, precum si transportul de materiale de constructii cu elicopterele in Masivul Ceahlau, care este o arie protejata, au ajuns deja in atentia UNESCO, inca din anul 2005.

Pentru mai multe informatii vizitati Adevarul

Romania Libera, Moldova: Razboiul comunicatelor pe schitul Ceahlau

Schitul Ceahlau naste in continuare dispute intre Ministerul Mediului si Mitropolia Moldovei si Bucovinei, transpuse intr-un adevarat razboi al comunicatelor.

O noua runda din lupta referitoare la stabilimentul monastico-turistic de pe platoul Muntelui Ceahlau reprezentat de schitul care poarta hramul Sf. stefan cel Mare si Sfant a fost lansata de ministrul Mediului si este sustinuta de comunicate de presa lansate din ambele tabere. Dupa ce ministrul Korodi Attila a facut afirmatia ca lucrarile de construire nu au respectat legile, atat Biserica Ortodoxa Romana (BOR), prin Secretariatul Centrului Eparhial Iasi, cat si organizatiile nonguvernamentale implicate in protejarea mediului si-au exprimat puncte de vedere radical diferite.

BOR considera ca a construit pentru ca are "un drept si o necesitate", chiar daca este vorba de centrul unei arii protejate de cel mai inalt rang, invocand conditiile in care trebuie sa "nevoiasca" monahii, Constitutia si o sentinta data la Judecatoria Bicaz. De partea cealalta, Actiunea Civica Directa considera demersul ministrului Mediului ca tardiv.

"Consideram ca, desi absolut necesara pentru prevenirea unor abuzuri asemanatoare in alte arii protejate, aceasta initiativa este tardiva pentru cazul concret al Parcului National Ceahlau.Apreciem ca demersul dlui ministru Korodi Attila are sanse minime sa produca efecte pozitive cata vreme Patriarhul Daniel a fost, in calitate de Mitropolit al Moldovei si Bucovinei, initiatorul si sustinatorul principal al acestui proiect. Cazul constructiei ilegale de pe Ceahlau este ilustrativ pentru politica faptului implinit adoptata de exponenti ai ierarhiei superioare a BOR in domeniu", se arata in comunicatul asociatiei Actiunea Civica Directa.

Pentru mai multe informatii vizitati Romania Libera

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri