Atilla Korodi: Bucurestiul are nevoie de o Gradina Zoo adevarata

"Aceasta locatie trebuie mentinuta in conditiile actuale si sa asiguram sansa sa nu fie impartita pe tot felul de retrocedari". Aceasta este pozitia ministrului Mediului Attila Korodi cu privire la problemele pe care le intampina Gradina Zoo din Bucuresti

Ministrul s-a intalnit astazi cu directorul Gradinii Zoologice Baneasa, Anca Oprea, in scopul de a analiza pasii urmatori necesari pentru ca Gradina sa primeasca autorizatia de mediu pentru urmatorii 5 ani.

Singura problema pe care o intampina Gradina Zoologica a capitalei, in ceea ce priveste conditiile de mediu, este spatiul pentru ursi care, conform standardelor romanesti de autorizare, trebuie sa fie de 500 de metri patrati plus bazin pentru fiecare exemplar. Pentru a respecta aceasta conditie, un urs din cei trei care se afla in prezent in Gradina va fi mutat la Rezervatia Sanctuarul Ursilor de la Zarnesti, in decursul lunii urmatoare.

"Am convenit cu doamna directoare ca un urs din cei trei sa fie relocat la Zarnesti, si atunci pentru cele doua exemplare care raman pot fi oferite conditii foarte bune. Astfel, in vara, putem sa emitem noua autorizatie de mediu care va da pe cinci ani garantii foarte clare ca aceasta gradina se conformeaza cu ceea ce cere legislatia romaneasca", a declarat ministrul.

Despre procesul de retrocedare a doua hectare din spatiul Gradinii, ministrul a spus ca trebuie sa fie evitata impartirea terenului gradinii si ca se vor gasi solutii pentru despagubirea propietarilor.

"Proprietatea privata trebuie sa fie redata, dar spatiile verzi, gradini botanice si zoologice, zone forestiere importante, trebuie reglementate mult mai bine. Exista o initiativa legislativa foarte buna care a trecut de senat si se afla in camera deputatilor, care spune ca aceste stabilimente vor fi de utilitate publica. Asta inseamna ca autoritatea locala, daca are o cerere de retrocedare pe aceste terenuri trebuie sa dea terenuri in alta zona sau sa compenseze financiar proprietarii", a declarat ministrul.

Attila Korodi a mai subliniat ca ministerul se va implica pentru proiectele viitoare de investitii ale gradinii, odata cu incheierea litigiilor. "Dupa ce se termina tot ce inseamna litigii am dat asigurari ca aceasta gradina va beneficia si de sprijinul Ministerului Mediului pentru constructiile viitoare, pentru ca am vazut proiecte foarte frumoase care merita sa fie duse la capat", a precizat Korodi.

Suma necesara pentru investitiile urmatoare este greu de estimat, insa directorul Gradinii Zoologice, Anca Oprea a asigurat ca exista deja proiecte. "Nu pot sa aproximez suma necesara dar fiecare amplasament se proiecteaza si se amenajeaza cu specialistii, nu se poate face o estimare efectiva acum", a aratat Anca Oprea care a precizat ca anul trecut s-au facut investitii de aproximativ 23 miliarde lei vechi pentru reinnoirea sistemului de canalizare al Gradinii.

Sursa: Green Report

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri