Asociatia Pro Consumatori: Trei din opt români consumă apă nepotabilă

Trei din opt români nu au acces la apă potabilă, potrivit Asociației Pro Consumatori (APC). În localitățile din mediul rural se înregistrează sute de cazuri de copii cu boala albastră, afecțiune generată de e intoxicația acută cu nitrați, urmare a preparării hranei cu apă din fântâni nemonitorizate sanitar.

apă potabilă

În privința calității apei potabile furnizată în sistem centralizat, la nivel național există diferențe mari privind parametrii de potabilitate ai acesteia. Potrivit Institutului Național de Statistică 36,3% din populația României nu este deservită de sistemul public de alimentare cu apă. În privința apei îmbuteliate, alegerea unor ape minerale naturale plate în vederea hidratării organismului nu este o opțiune ușoară având în vedere faptul că producătorii nu sunt obligați să declare compoziția chimică a apei după o structură standardizată. Atât timp cât legislația în domeniu nu obligă producătorul de apă potabilă îmbuteliată să declare compoziția chimică după o structură standardizată, nu putem vorbi despre o informare corectă, completă și precisă. În acest caz, consumatorul nu are posibilitatea să aleagă acest produs în cunoștință de cauză, ci este influențat de publicitatea producătorilor”, a declarat Costel Stanciu, președinte APC.

Acesta atrage atețnia că în ceea ce privește apa destinată hidratării și pregătirii hranei bebelușilor, legislația în vigoare nu stabilește criterii clare în privința constituienților și valorilor acestora. De asemenea, instituțiile care recomandă utilizarea anumitor tipuri de ape îmbuteliate la pregătirea hranei sugarilor nu sunt transparente în privința procedurilor folosite în acest scop. Astfel de produse, ar trebui certificate de către organisme notificate/acreditate de către Ministerul Sănătății/Organismul Național de Acreditare.

Potrivit datelor publicate de APC, 1000 de litri de apă de la robinet costă între 2,94 lei și 4,50 lei, în vreme ce 1000 de litri de apă minerală naturală plată îmbuteliată costă între 720 lei și 1068 lei. Astfel, cu 720 de lei putem cumpăra 248 mc de apă de la robinet, adică apa necesară unui adult timp de 5 ani la un consum mediu de 4 metri cubi pe lună.

[box type=”shadow” ]

Tariful la apa potabilă furnizată în sistem centralizat în primele 10 orașe ale țării

București – 4,50 lei/mc

Constanța – 4,46 lei/mc

Galați – 4,19 lei/mc

Brașov – 4,09 lei/mc

Craiova – 3,97 lei/mc

Iași și Oradea – 3,49 lei/mc

Timișoara – 3,11 lei/mc

Ploiești – 3,01 lei/mc

Cluj – 2,94 lei/mc

[/box]

Obligațiile producătorilor de apă potabilă

Producătorii de apă potabilă distribuită prin sistem public trebuie să asigure accesul populaţiei la datele privind calitatea apei potabile produse, să permită inspecţia de către reprezentanţii populaţiei la orice oră acceptabilă, la cel puţin un birou de relaţii cu publicul, să afişeze programul şi numărul de telefon la care se pot obţine date despre calitatea apei potabile produse şi distribuite. Datele privind calitatea apei potabile sunt disponibile fără plată pentru populaţia deservită de producător, respectiv de distribuitor. Pentru persoanele fizice sau juridice, altele decât cele din zona de aprovizionare a producătorului, respectiv a distribuitorului, se pot percepe taxe pentru obţinerea informaţiilor privind calitatea apei potabile.

Tarifele la apa potabilă și apa menajeră sunt aprobate prin avizul A.N.R.S.C. (Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice), după o verificare riguroasă a tuturor componentelor de preț, în conformitate cu regulile din Metodologia de analiză cost-beneficiu pentru investițiile în infrastructura de apă și de canalizare, finanțate prin fonduri publice acordate de la bugetul de stat și/sau din fonduri nerambursabile.

Tariful trebuie să acopere costurile de operare ulterior finalizării investiției și o parte din costurile de amortizare a cheltuielilor de capital, ținând cont de nivelul acceptat al ratei de suportabilitate, calculată în condițiile legii. Conform legislaţiei în vigoare, TVA-ul aplicat tarifului pentru prestarea serviciului de canalizare s-a diminuat de la 20% la 19%, începând cu 01 ianuarie 2017.

[box type=”info” ]

În ultimii 17 ani costul apei potabile în București a crescut de 11 ori, de la 0,3967 lei în anul 2000 la 4,50 lei în anul 2017,

[/box]

Campanie pentru prevenirea risipei de apă

APC lansează miercui, 22 martie (Ziua mondială a apei -n.r.) campania ”Spune Nu risipei de apă!”, care se adreseaza elevilor din invațamântul preuniversitar și studenților.

Prin intermediul acestei campanii ne propunem să atragem atenția asupra unor probleme ce țin de calitatea apei potabile, importanța apei pentru organismul uman, identificarea unor solutii pentru economisirea apei și protejarea acesteia”, au declarat reprezentanții APC.

De unică folosință: de ce consumatorii preferă apa la PET

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri