Asociatia GIA: Campaniile de sterilizare a maidanezilor, mai ieftine decat infiintarea unui adapost

Razboiul iscat intre cetateni si cainii comunitari in urma incidentului petrecut in curtea ADP Sector 5 a inceput sa ia amploare. Pe internet pot fi citite tot felul de indemnuri la linsarea cainilor fara stapan, iar in cartierele bucurestene s-au format deja bande care au inceput sa-i ucida.

Reprezentantii asociatiilor pentru protectia animalelor incearca sa-si faca auzita vocea si vin cu propuneri concrete care sa impace ambele tabere. Ei spun insa ca adaposturile nu vor rezolva problema aparitiei cainilor fara stapan, iar costurile pentru construire si intretinere sunt mult mai mari decat o campanie de sterilizare.

Asociatia pentru protectia animalelor GIA afirma ca are la indemana o strategie prin care poate fi rezolvata situatia cainilor comunitari si propune, printre alte masuri, si continuarea programului de sterilizare si reteritorializare a acestor animale, si nu uciderea lor.

In cadrul conferintei de presa, “Maidanezii intre mit si realitate”, organizata de GIA, reprezentantii acestei asociatii au afirmat ca singura solutie eficienta in aceasta problema este managementul populatiei canine.

„Cainii trebuie sterilizati si lasati sa se intoarca in locurile de unde au fost adusi, si nu ucisi. Trebuie facut un recensamant al tuturor cainilor, nu numai al celor de pe strada. Numai in acest fel se poate elabora o strategie de management a populatiei canine, stabilindu-se in primul rand cui apartin animalele. Cadrul legislativ actual este incomplet, nu se poate demonstra si sanctiona abandonul, iar din aceasta cauza cainii vagabondeaza si se inmultesc necontrolat”, a declarat pentru „Green Report”, Raluca Simion, Presedinte GIA.

Adapostul pentru caini de la Fundulea, o utopie

Asociatiile pentru protectia animalelor mai sustin ca intentia municipalitatii de a construi un adapost la Fundulea, in care sa fie adapostiti 20.000 de caini, nu va rezolva situatia. In afara de faptul ca se vor cheltui sume uriase pentru amenajarea si intreținere, adapostul nu va putea gazdui toate animalele care sunt acum pe strada.

„Un adapost pentru 20.000 de caini are nevoie de 90.000 de metri patrati, o suprafata comparabila cu cea a stadionului Lia Manoliu, iar costurile de intretinere vor fi uriase. Este nevoie de bani pentru hrana, sterilizare sau pentru personal. Totalul anual estimat de noi se ridica la peste 11 milioane de euro, numai pentru intretinere, nepunand la socoteala costurile de amenajare, salubritate sau interventii medicale. Pe cand, campaniile de sterilizare sunt mult mai ieftine, iar costurile lor pot fi suportate si de asociatii din strainatate care s-au oferit sa ne ajute. Consider ca acest adapost este o utopie”, sustine Delia Pirvu, membru GIA.

Mihaela Pavnutescu
 

spot_img

Ultimele știri