Sceptici climatici vs. ştiință: ascensiunea agendei ecofasciste

Schimbările climatice sunt din ce în ce mai prezente în viețile noastre și nu mai pot fi ignorate. Totuși, urcând pe un val de extremă dreapta, numeroși politicieni reușesc să convingă electoratul prin opoziția față de politicile verzi.

Astfel, am dorit să analizăm subiectele anti-schimbări climatice pe care mizează politicieni din întreaga lume pentru a câștiga voturi. Care sunt politicienii care se luptă cu știința?

1. Nu există încălzire climatică

O parte a politicienilor populiști din prezent neagă cu vehemență încălzirea climatică.

Președintele argentinian Javier Milei este sub lumina reflectoarelor la nivel internațional. Acesta declara că schimbările climatice nu sunt altceva decât „o minciună socialistă”, conform Politico.

Donald Trump este cel mai cunoscut actor politic la nivel global care neagă cu vehemență schimbările climatice. Într-o postare pe Twitter din 2012, acesta declara: „Conceptul de încălzire globală a fost creat de și pentru chinezi pentru a face ca producția americană să devină necompetitivă”.

“@realDonaldTrump: The concept of global warming was created by and for the Chinese in order to make U.S. manufacturing non-competitive.”

– Donald J. Trump, November 6, 2012

View archived tweet

 

În 2024, Uraganul Helene a ucis peste 150 de persoane în SUA. În acest context, Trump declara în Wisconsin că „noua escrocherie verde” prin care democrații voiau să „ dărâme toate clădirile din Manhattan și (…) să le reconstruiască fără ferestre”.

Fostul Premier al Australiei Tony Abbott numea în 2023 persoanele care cred în schimbări climatice ca fiind parte din „cultul climatic”. Totuși, el este persoana cu cele mai schimbătoare credințe în ceea ce privește mediul.

De-a lungul anilor, Abbott a pendulat în declarații diametral opuse. De la „Întotdeauna am crezut în schimbări climatice” până la „Ecologismul a reușit să combine un instinct post-socialist pentru un guvern mare cu o nostalgie post-creștină pentru a face sacrificii pentru o cauză bună”, pare că Abbott se decide greu asupra viziunii sale.

La nivelul populiștilor made in Romania, Diana Șoșoacă este cea mai vocală în ceea ce privește lupta cu adevărul. Într-una dintre declarațiile sale din Parlamentul European, aceasta a spus că sunt inventate „probleme climatice pentru că ele nu există”.

2. Eolienele, dușmanul comun

Una dintre dezinformările preferate ale politicienilor de extremă dreapta este legată de eoliene. Aceștia propagă în spațiul public faptul că eolienele produc radiații care omoară flora și fauna din proximitate și pot afecta sănătatea oamenilor. 

O explicație a dezinformării este că, foarte des, ei sunt adepții utilizării energiei provenite din resurse neregenerabile. Cărbunele sau gazul fosil sunt printre preferatele acestora.  
 
Călin Georgescu declara în 2024 că „Eolienele au un efect foarte nociv secundar – radiațiile, electromagnetismul. Acolo se distruge viața de jur împrejur și tot ceea ce crește, culturile, flora, fauna sunt secătuite. 
 
Partidul german de extremă dreapta AfD prevedea încă din manifestul de guvernare o componentă despre eoliene. Aceștia s-au poziționat clar anti-eolienele și au afirmat că membrii săi se vor opune oricărei acțiuni viitoare de dezvoltare a turbinelor eoliene în Germania.  
 
Marine LePen, președinta partidului de extremă dreapta din Franța Adunarea Națională, a candidat la alegerile prezidențiale. În 2021, una dintre promisiunile acesteia a fost: „Dacă voi fi aleasă, voi pune capăt tuturor construcțiilor de noi parcuri eoliene și voi lansa un proiect de anvergură pentru dezmembrarea acestora. 
 
Biroul Tehnologiilor Energiei Eoliene al Departamentului de Energie al SUA a prezentat cercetări privind legătura dintre eoliene și sănătatea publică. Contrar tuturor declarațiilor, aceștia arată că nu există o legătură între problemele de sănătate umană și expunerea la radiațiile produse de eoliene.

De asemenea, analiza arată că radiațiile produse de turbinele eoliene sunt mai mici decât radiațiile produse de electrocasnicele oamenilor.

3. Încălzirea globală? Nu sunt oamenii de vină

Există și un alt mod în care populiștii analizează schimbările climatice. Aceștia le acceptă, însă, găsesc scuze pentru încălzirea climatică. O explicație ar fi faptul că nu ăși doresc să ia decizii nepopulare pentru a salva planeta.

Scuza preferată a politicienilor în acest caz este că, de fapt, încălzirea globală nu este cauzată de activitățile oamenilor.  

Partidul Alternativă pentru Germania (AfD) este unul dintre cele mai cunoscute voci la nivel european în ceea ce privește populismul. Co-lidera partidului Alice Weidel, declara în 2019 pentru ziarul german Welt că ea consideră că oamenii nu sunt o cauză a schimbării climatice pentru că „influența umană nu este semnificativă”.

Călin Georgescu declara la o emisiune din 2024 că „Schimbările climatice au fost dintotdeauna în funcție de activitatea soarelui. Nu există altceva.”

Viktor Orban, deși recunoaște încălzirea globală, a folosit opoziția față de Pactul Verde European pentru a-și întări poziția politică.

În 2021, Orban susținea că Comisia Europeană omoară clasa de mijloc europeană din cauza pachetului climatic Fit for 55, parte din Pactul Verde European.

4. Ieșirea din Pactul de la Paris

Faptul că Trump a decis excluderea SUA din Pactul de la Paris în primul său mandat a creat un precedent. Acum această promisiune este des folosită în campaniile electorale ale politicienilor populiști.

Trump a reușit aceeași schemă și a doua oară. Biden reintrodusese SUA în Pactul de la Paris în timpul mandatului său. Însă, printre primele lucruri pe care Trump le-a făcut când și-a început al doilea mandat a fost să scoată iarăși SUA din pactul climatic.

Partidul Popular Elvețian este o voce vehementă împotriva Pactului de la Paris. Declarația oficială a partidului a fost că „ Obiectivele climatice utopice duc doar la noi interdicții și la costuri suplimentare de miliarde de franci pentru populația elvețiană.”

Liderul partidului Marcel Dettling susține că oricând guvernul elvețian se poate retrage din Pactul de la Paris

În ceea ce privește țările din Uniunea Europeană, partidul care a declarat explicit că dorește ca țara pe care o reprezintă să iasă din Pactul de la Paris este Alianța pentru Germania (AfD):

AfD respinge orice politică și orice taxă care invocă o presupusă protecție a climei, deoarece oamenii nu pot proteja clima. De asemenea, dorim să ne retragem din Acordul de la Paris privind schimbările climatice” prevede Programul de Guvernare AfD la pagina 79.

Avem aici o listă de politicieni cu priză la public și canale de comunicare eficiente. De la Trump la Șoșoaca, din Australia în Germania, politicienii de extremă dreapta reușesc să destabilizeze eforturile colective pentru planetei.
Rămâne să ne întrebăm doar: Cum se simte oare să îți scufunzi propria barcă?

CITIŢI ŞI:

Make pollution great! – again? Politicile de mediu în timpurile lui Trump

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri