Pe lângă o masă bogată, din care mănâncă doar o parte, oamenii intră în noul an călăuziți de un foc colorat de artificii. Acest spectacol de lumini strălucitoare face rău mediului, dar și omului, prin particulele fine pe care le împrăștie peste tot și prin fumul gros care rămâne în urmă chiar și ore bune de la încheierea momentului.
Artificiile au devenit mult mai colorate în ultimele două secole, dar tehnologia de bază prin care sunt create acestea nu s-a schimbat prea mult de 800 de ani încoace, de la folosirea lor în festivalurile din China.
Artificiile sunt create dintr-un amestec de substanțe, cum ar fi metale grele (plumbul, bariul și cromul), cloranți, dioxine, fum și particule, monoxid de carbon, oxizi de azot și sulf. Iar elementele din Tabelul lui Mendeleev dau culoare artificiilor. Stronțiu și litiu pot fi utilizate pentru roșu, bariu și cupru formează culoarea verde, iar sodiul strălucește auriu. Calciul face culorile mai intense, zincul face nori de fum, aluminiul strălucește și antimoniu adaugă sclipici. Printre compușii chimici folosiți în ultima vreme se află și percloratul de potasiu, care este un oxidant fiabil și ieftin, dar care ar avea legătură cu cancerul și cu probleme la glanda tiroidă.
Agenția de Protecție a Mediului din Oklahoma a analizat un lac între 2004 și 2006 și a constatat că nivelul de perclorat a crescut în unele cazuri chiar și de 1.000 de ori peste limita normală după un foc de artificii, chiar și după 14 ore de la terminarea acestuia.
Și fumul pe care îl produc artificiile este la fel de periculos ca aceste mini-explozii. În urma artificiilor rezultă o abundență de anumite metale și produse chimice: particule fine, formate din funingine, praf, metale și combustibil nears. Fumul rezultat de la artificii poate fi mai toxic decât fumul obișnuit, rezultat în urma arderii lemnului, de exemplu. De exemplu, în luna octombrie a acestui an, poluarea din New Dehli a atins un nivel îngrijorător, după ce orașul a găzduit un festival tradițional hindus. Numărul particulelor poluante din aer a crescut de 10 ori peste limita considerată sigură.
Potrivit Departamentului de Ecologie al Washingtonului, inhalarea particulelor fine ce rezultă în urma artificiilor poate duce la probleme de sănătate pe termen scurt sau lung. Printre acestea se numără riscul de atac de cord, inflamarea plămânilor, reducerea funcțiilor plămânilor, simptome de și atacuri de astm.
Și păsările sunt afectate de focurile de artificii din noaptea de Revelion. De-a lungul ultimilor ani, ecologiștii de la Forțele Aeriene Regale Olandeze au înregistrat pe radarul de supraveghere militară zboruri neobișnuite a mii de păsări în ajunul Anului Nou.
Focuri de artificii mai puțin toxice
Potrivit unor oameni de știință europeni, Thomas Klapotke și Georg Steinhauser, o variantă pentru ca artificiile să devină mult mai puțin periculoase pentru mediu este folosirea compușilor bogați în azot.
Aceștia ajută la crearea produselor de combustie ce nu sunt dăunătoare mediului, prezintă o calitate mai bună și o intensitate mai mare ale culorilor decât amestecurile convenționale, demonstrează o performanță îmbunătățită și o ardere fără fum. Cel mai mare impediment ar fi, însă, prețul aproape dublu față de produsele pirotehnice aflate momentan în magazine.