Agent Green: Ultimii arbori seculari din Pădurea Snagov, exploatați luna aceasta

ONG-ul Agen Green atrage atenția că ultimii arbori seculari, rămășițe ale Codrilor Vlăsiei adăpostiți în Pădurea Snagov, din apropierea Bucureștiului, sunt exploatați luna aceasta. Organizația îndeamnă românii să semneze o petiție adresată ministrului Mediului.

„Sunt doborâți unul câte unul, zilele acestea. Mulți dintre ultimii arbori seculari, rămășițe ale Codrilor Vlăsiei adăpostiți în Pădurea Snagov, din apropierea Bucureștiului, cel mai poluat oraș al României, sunt exploatați luna aceasta. În ultimele 2 săptămâni, un număr mare de arbori monumentali, cu vârste cuprinse între 150-190 de ani, au fost culcați la pământ. Se folosește pretextul întineririi pădurii. În realitate, codrii sunt înlocuiți cu boscheți din alte specii în altă compoziție decât cea natural fundamentală”, au transmis cei de la Agent Green.

Potrivit organizației, care citează cel mai recent raport al organizației Global Alliance on Health and Pollution, s-a redus semnificativ calitatea vieții cetățenilor, potenţialul pădurilor pentru combaterea hazardelor climatice, hidrologice şi geomorfologice și a fost afectată biodiversitatea. Anual, 20.755 de cetățeni cu domiciliul în România mor din cauza poluării, dintre care 15 126 din cauza poluării aerului.

„Consecințele distrugerii acestor păduri cu grad ridicat de naturalețe, dominate de stejari și formate în sute de ani, sunt iremediabile: ne pierdem plămânii orașului, se distruge habitatul pentru multe specii și se fură dreptul cetățenilor de recreere în aceste păduri”, au mai transmis reprezentanții ONG-ului.

Soluțiile propuse de aceștia într-o petiție adresată ministrului Mediului, Barna Tanczos, și tuturor primarilor din România sunt protejarea strictă a tuturor pădurilor urbane, protejarea strictă a tuturor pădurilor periurbane pe o raza de 10 km, înființarea de păduri noi care păstrează compoziția tipică natural fundamentală, împădurirea tuturor terenurilor degradate și abandonate, înființarea de perdele forestiere între toate culturile agricole, îmbogățirea pajiștilor cu arbori de biodiversitate, transformarea graduală a tuturor grădinilor zoologice în păduri.

Citește și: 

Furtul de arbori va intra direct sub incidență penală, indiferent de prejudiciu

2,5 hectare din ultima pădure de pe faleza litoralului românesc, tăiate pentru construirea unui bloc de zece etaje

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri