Arad: Intalnire parlamentara romano-ungara pe teme de mediu

Membrii Comisiei pentru administratie publica, amenajarea teritoriului si echilibru ecologic a Camerei Deputatilor s-au intalnit, in a doua jumatate a acestei saptamani, la Geoagiu Bai si la Arad, cu membri ai Comisiei de mediu a Parlamentului ungar.

Cele doua delegatii s-au aflat joi in Parcul National Retezat, iar vineri au vizitat Parcul Natural Lunca Muresului, din apropierea municipiului Arad. Presedintii comisiilor, Relu Fenechiu si, respectiv, Kalman Katona, au fost de acord ca este deosebit de important sa nu isi mai trimita unii altora mesaje, ci sa se intalneasca fata in fata, pentru a discuta si solutiona problemele ivite.

Principalul subiect propus spre dezbatere de catre cele doua comisii a fost cooperarea ambelor tari in cadrul Uniunii Europene privind dezbaterea unor teme precum economisirea energiei, gestionarea deseurilor, protectia solului sau protectia mediului in contextul penal, sarcinile celor doua comisii parlamentare in aprofundarea cooperarii in domeniul mediului, protectiei naturii si amenajarii apelor, sarcinile comune legate de continutul si implementarea conventiilor internationale.

La finalul vizitei, presedintii celor doua comisii au semnat o declaratie comuna privind un acord de colaborare in domeniul protectiei mediului.

"Tinand cont de obiectivul comun de a controla nivelul emisiilor de gaze cu efect de sera, membrii celor doua comisii au cazut de acord ca fiecare tara trebuie sa actioneze, dupa posibilitati, in vederea limitarii acestui fenomen, primul pas care trebuie sa fie facut in acest sens fiind adoptarea unor masuri de prevenire si combatere a incalzirii globale. Presedintii celor doua comisii considera ca prezenta declaratie va oferi un impuls suplimentar relatiilor interparlamentare bilaterale romano-ungare si va contribui la consolidarea colaborarii foarte bune dintre cele doua parti", se arata, intre altele, in declaratie.

Cu prilejul intalnirii de la Arad, Kalman Katona a afirmat ca Ungaria este interesata ca in cadrul proiectului de la Rosia Montana sa nu se aplice tehnologia de prelucrare prin cianurare a minereului aurifer, partea ungara avand o nefericita experienta legata de poluarea apelor raului Tisa. Radu Fenechiu a declarat ca in tara noastra se doreste ca atat legislatia europeana, cat si cea romaneasca sa fie respectate, acest lucru aplicandu-se si in cazul proiectului Rosia Montana.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri