AQUAEXCEL sau cum îi ajută UE pe piscicultori să devină mai competitivi

AQUAEXCEL le oferă cercetătorilor din UE și din țările asociate acces la centre de cercetare și la resurse de calitate în domeniul acvaculturii din întreaga Europă

Sectorul european al acvaculturii, care oferă locuri de muncă pentru aproximativ 80 000 de persoane, ar putea deveni mai eficient, potrivit Comisiei Europene.Producând mai mult pește într-un mod sustenabil și ecologic, fermele piscicole ar putea reduce în continuare presiunea asupra stocurilor de pești sălbatici din Europa.

Pentru a le ajuta, proiectul AQUAEXCEL finanțat de UE pune în contact cercetători științifici din sectorul acvaculturii din întreaga Europă, cu scopul de a realiza activități de cercetare ale căror rezultate să permită sporirea competitivității piscicultorilor și consolidarea economiilor comunităților costiere.

Proiectul dezvoltă noi metode și instrumente pentru a garanta o cercetare mai rentabilă și aplicabilă în sectorul acvaculturii”, a declarat Marc VANDEPUTTE, coordonator al AQUAEXCEL și cercetător în genetica peștilor la Institut National de la recherche agronomique (INRA) din Franța.

AQUAEXCEL le oferă cercetătorilor din UE și din țările asociate acces la centre de cercetare și la resurse de calitate în domeniul acvaculturii din întreaga Europă — inclusiv la spații de testare, la bănci de date genomice și la sisteme imagistice. AQUAEXCEL depune, de asemenea, eforturi pentru a reuni cercetători științifici de înalt nivel din țările UE și din alte țări pentru realizarea de proiecte comune, care să stimuleze excelența în cercetare.

Unele proiecte au permis testarea posibilității de a înlocui făina și uleiul de pește cu alte ingrediente, precum uleiul de alune, făina alimentară din insecte și microalgele. Un alt exemplu: cercetătorii din cadrul proiectului studiază modul în care peștii consumă nutrienții. Ei încearcă să controleze mai bine conținutul de grăsime și consistența cărnii pentru a îmbunătăți calitatea. De asemenea, ei urmăresc reducerea factorilor de producție necesari pentru creșterea peștilor și eliminarea poluării mediului local”, potrivit CE.

Activitățile AQUAEXCEL includ armonizarea și standardizarea resurselor de cercetare din întreaga Europă – de exemplu, prin dezvoltarea unor modele de pești și a unor metode experimentale care să-i ajute pe cercetătorii științifici să își coordoneze activitățile de cercetare.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri