Aproape toată populația Europei respiră aer toxic

Europa se confruntă cu o criză severă de sănătate publică, aproape toată populația de pe continent trăind în zone cu niveluri periculoase de poluare a aerului. O investigație a publicației The Guardian a descoperit că 98% dintre europeni respiră un aer puternic poluat, care provoacă 400.000 de decese anual.

În România, nivelurile de particule PM2,5 (particule în suspensie mai mici decât 2,5 microni generate de în principal din arderea combustibililor fosili) sunt duble față de recomandările Organizației Mondiale a Sănătății.

Sursa: theguardian.uk

Analiza datelor colectate cu ajutorul unei metodologii de ultimă generație – inclusiv imagini detaliate din satelit și măsurători de la peste 1.400 de stații de monitorizare terestră – dezvăluie o imagine îngrijorătoare a aerului contaminat, cu 98% din populație trăind în zone cu poluare gravă cu particule fine care depășesc ghidurile Organizației Mondiale a Sănătății. Aproape două treimi dintre oameni trăiesc în zone în care calitatea aerului este de peste două ori mai proastă decât recomandările Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Țara cea mai afectată din Europa este Macedonia de Nord. Aproape două treimi din populația țării trăiesc în zone în care nivelurile de PM2,5 (particule în suspensie mai mici decât 2,5 microni) depășesc de peste patru ori ghidurile OMS, iar patru zone au fost identificate cu o poluare a aerului de aproape șase ori mai mare, inclusiv în capitala Skopje.

Europa de Est este semnificativ mai afectată decât Europa de Vest, cu excepția Italiei, unde mai mult de o treime din locuitorii din Valea Po și zonele înconjurătoare din nordul țării respiră un aer cu niveluri de particule periculoase de aer de patru ori mai mari decât cifrele OMS.

Măsurătorile se referă la PM2,5 – particule mici din aer generate în principal din arderea combustibililor fosili, unele dintre acestea putând să treacă prin plămâni și să ajungă în fluxul sanguin, afectând aproape fiecare organ din corp. Ghidurile actuale ale OMS afirmă că concentrațiile medii anuale de PM2,5 nu ar trebui să depășească 5 micrograme pe metru cub (µg/m3). Conform noii analize, doar 2% din populația Europei trăiește în zone care respectă această limită. Experții spun că poluarea cu PM2,5 cauzează aproximativ 400.000 de decese anual în întregul continent.

Aproape toți locuitorii a șapte țări din Europa de Est – Serbia, România, Albania, Macedonia de Nord, Polonia, Slovacia și Ungaria – trăiesc în zone cu niveluri de particule PM2,5 care sunt duble față de recomandările OMS. Mai mult de jumătate din populația Macedoniei de Nord și Serbia trăiește cu niveluri de PM2,5 de patru ori mai mari decât recomandările OMS.

În Germania, trei sferturi din populație trăiesc cu niveluri de PM2,5 de peste două ori mai mari decât recomandările OMS. În Spania, această cifră este de 49%, iar în Franța este de 37%.

În Regatul Unit, o cincime din populație trăiește cu niveluri peste recomandările OMS. Aproape 30 de milioane de europeni trăiesc în zone cu concentrații de particule fine de cel puțin patru ori mai mari decât ghidurile OMS. În Suedia, în schimb, nu există zone în care nivelurile de PM2,5 să depășească de două ori cifrele OMS, iar unele zone din nordul Scoției se numără printre puținele din Europa care se situează sub aceste cifre.

Traficul, industria, încălzirea domestică și agricultura sunt principalele surse de PM2,5, iar impactul este adesea resimțit disproporționat în comunitățile cele mai sărace.

Experții avertizează că poluarea aerului afectează aproape fiecare organ din corp și este legată de o gamă largă de probleme de sănătate, de la boli de inimă și afecțiuni pulmonare la cancer și diabet, depresie și boli mentale până la afectarea cognitivă, avorturi spontane și greutate scăzută la naștere.

Citește și: ONU: Criza climatică devine din ce în ce mai mult o criză de sănătate publică

spot_img

Ultimele știri