Aproape jumatate dintre romani cred ca Soarele se invarte in jurul Pamantului

Peste 40% dintre romani cred ca Soarele se invarte in jurul Pamantului, arata un studiu al Facultatii de Sociologie din Bucuresti, care releva un nivel scazut de cunostinte al romanilor despre mediu si stiinta. Concluziile raportului subliniaza ca ”o proporție mare a populației, aproape 90%, nu dispune de cunoștințe științifice elementare si de un vocabular științific activ”, fapt ce ne situeaza pe penultimul loc in UE la capitolul ”cunoastere stiintifica”.
Raportul, intitulat “Publicul romanesc si stiinta” si realizat de Facultatea de Sociologie din cadrul Universitatii din Bucuresti , arata ca 42% dintre romani inca mai cred ca Soarele se invarte in jurul Pamantului. O credinta pe care Nicolaus Copernic a combatut-o prin observatii stiintifice inca din secolul XVI.
Acelasi studi arata ca o treime din romani au incredere in stiinta si tehnologie si chiar considera ca acestea vor face ca resursele naturale sa devina inepuizabile. Pe de alta parte, foarte putini cred insa ca ele vor rezolva problema foametei si saraciei.
Norocul, mai tare decat scoala
Un aparent paradox e legat de faptul ca increderea romanilor in stiinta si tehnologie nu-i face sa aiba o atitudine bazata pe cunoastere, ci mai degraba pe superstitii si pe creationism. Astfel, 36% dintre romani cred in creationism si considera falsa afirmatia ca ”ființele umane au evoluat din specii străvechi de animale”. Totodata, 22% dintre români considera în 2005 că horoscopul este „foarte științific”, aproape jumatate cred in numere norocoase si ca norocul e mai important decat scoala pentru succesul in viata.
Dintre superstitii, preventia deochiului cu ajutorul culorii rosii si zicala „dacă te mananca palma stanga vei primi bani” reprezintă cele mai raspandite credinte superstitioase printre români. Ierarhia se continuă cu ghinionul indus de pisicile negre și numărul 13.
Romanii nu stau prea bine nici la capitolul transmiterii bolilor incurabile, 35% dintre ei fiind de parere ca daca beau apa dupa cineva pot contracta virusul HIV.
Informatiile legate de genetica sunt o alta necunoscuta pentru 34% dintre romani, care nu stiu ca genele tatalui sunt cele care influenteaza sexul copilului.
Creationisti, geocentristi si cu cunostinte precare
”Cel puțin unul din trei romani, prin răspunsurile date la întrebările puse, probează a fi: creaționist, geocentrist si cu cunoștințe precare de genetica, fizica sau medicina”, subliniaza raportul citat. In final, studiul subliniaza ca, la nivel national, dispunem de:
          unul dintre cele mai mari deficite de cunoaștere științifica a publicului in context european: numai 1 din 10 romani dispune de o cultura științifica consolidata si activa;
          unul din cele mai înalte niveluri ale credințelor si practicilor religioase, ale încrederii in pseudo si para-științe, in horoscoape si superstiții: publicul romanesc adult este unul din cele mai religioase si superstițioase publicuri din Europa;
          un nivel ridicat al atitudinilor pozitive fata de știința si fata de dezvoltările ei (circa 1 din 2 romani declara sprijin puternic si pragmatic cercetării științifice); totuși, multe atitudini sunt prea puțin bazate pe cunoaștere si pe adeziunea in cunoștința de cauza fata de valorile si realizările științifice.
 

 

spot_img

Ultimele știri