De la 1 ianuarie 2014, laptele neconform cu standardele europene va putea fi vandut catre procesatori ca materie prima pentru prepararea branzeturilor cu o perioada de maturare mai mare de 60 de zile, in categoria carora intra cascacavalurile maturate sau branzeturile fine, a explicat, pentru Green Report, Dorin Cojocaru, presedintele Asociatiei din Industria Laptelui (APRIL).
Laptele neconform nu va fi irosit dupa 1 ianuarie. Producatorii au posibilitatea sa-l vanda procesatorilor care vor obtine din el cascavaluri maturate sau specialitati cum ar fi gouda sau parmezanul, care necesita o perioada de maturare mai mare de 60 de zile. La fel ca si vinul, branzeturile, cu cat stau mai mult la maturat, cu atat sunt mai bune, dar si mai scumpe. 1 kilogram de cascaval obtinut in astfel de conditii poate sa coste si 100 lei kilogramul”, a explicat Dorin Cojocaru.
Potrivit lui Dorin Cojocaru, in depozitele special amenajate ale procesatorilor, unde se fabrica branzeturile maturate, au loc reactii biochimice in timpul carora dispar microbii din lapte, produsul devenind steril.
De la 1 ianuarie 2014, Romania va trebui sa se alinieze normelor europene privind mulgerea laptelui. Acest lucru presupune ca, pentru a putea fi vandut, laptele trebuie colectat in conditii de igiena sporita, cu ajutorul mulgatoarelor electrice.
Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a desfasurat, in perioada 10 – 30 iunie 2013 o campanie de informare la nivel national, pentru a aduce la cunostinta producatorilor si procesatorilor masurile care trebuie intreprinse pentru asigurarea conformitatii laptelui crud cu standardele UE, in conditiile in care, din 1 ianuarie 2014, este interzisa livrarea catre centrele de colectare sau catre unitatile de procesare, precum si comercializarea laptelui crud neconform normelor UE.
Din datele ANSVSA, in Romania opereaza 119 unitati de procesare lapte autorizate sanitar-veterinar pentru schimburi intracomunitare, care proceseaza numai lapte conform si pot fi identificate printr-o „stampila ovala”. Acestea sunt eligibile atat pentru comertul intracomunitar, cat si pentru tarile terte.