Apele subterane folosite în predicția seismelor

cutremurCreșterea concentrației anumitor substanțe dizolvate în apele subterane ar putea ajuta la prezicerea momentului în care va avea loc un seism, potrivit geologilor, care spun că, din cauza presiunii crescute căreia sunt supuse rocile, crește concentrația anumitor indicatori chimici din apă, potrivit theguardian.com, citat de Mediafax.

Oamenii de știință care încearcă să descopere o metodă de prezicere a cutremurelor au găsit cea mai promițătoare pistă de până acum, după ce au identificat modificări ale compoziției chimice a apelor subterane cu până la șase luni înaintea producerii unui seism.

Geologii care analizează săptămânal din punct de vedere chimic apele subterane în nordul Islandei, un proiect demarat în urmă cu cinci ani, au descoperit schimbări majore în intervalul a patru până la șase luni înaintea a două cutremure care au avut loc în 2012 și 2013. Cutremurele au fost semnificative, având magnitudinea de peste 5 și s-au produs la 75 de kilometri de locul de unde se prelevau eșantioanele de apă subterană.

Nu înseamnă că putem deja prezice cutremurele, dar am demonstrat, cel puțin, că ceva se întâmplă înaintea unui seism. (Descoperirea, n.r) este foarte foarte interesantă, pentru că arată existența unui proces căruia îi sunt supuse rocile înaintea cutremurului. Subliniem faptul că studierea din punct de vedere chimic a compoziției apelor subterane este o țintă viitoare pentru alte studii referitoare la prezicerea seismelor”, a declarat profesorul Alasdair Skelton, de la Universitatea din Stockholm, Suedia, cercetătorul șef al cărui studiu a fost publicat în Nature Geoscience.

Faptul că schimbările chimice au fost descoperite înainte de producerea a două cutremure diferite semnificative este foarte important, pentru că arată că nu este vorba despre o simplă coincidență, potrivit cercetătorului suedez, care susține că probabilitatea unei coincidențe este 100.000 la unu. Dovada anterioară referitoare la schimbările de ordin chimic din apele subterane a fost observată la apa de izvor îmbuteliată înainte și după cutremurul din Kobe, Japonia, din 1995, care a cauzat moartea a 6.400 de oameni. Analizarea apei din Kobe a arătat și atunci modificări de ordin chimic, dar cercetătorii au avut prea puține date pentru a stabili o legătură cu cutremurul, convingătoare din punct de vedere statistic. Schimbările chimice apar, potrivit cercetătorilor, pe măsură ce tensiunea din interiorul rocilor crește, înaintea seismelor, și dă naștere unor mici crăpături care conectează între ele mai multe straturi acvifere, permițând apelor să se amestece.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri