Apele pentru scăldat din Europa rămân în continuare sigure

Apele pentru scăldat din Europa rămân în continuare sigure. Potrivit celui mai recent raport anual privind apele pentru scăldat, publicat de Comisia Europeană, marea majoritate a zonelor pentru scăldat din Europa îndeplinesc cele mai înalte standarde ale Uniunii Europene în ceea ce privește calitatea „excelentă” a apei pentru scăldat în 2023. Aceasta reprezintă 85,4% din cele mai frecventate ape pentru scăldat din UE. Nu mai puțin de 96% din totalitatea apelor pentru scăldat identificate oficial în UE îndeplinesc standardele minime de calitate, doar 1,5% fiind clasificate drept „de slabă calitate”.

Evaluarea, realizată de Agenția Europeană de Mediu în colaborare cu Comisia Europeană, evidențiază zonele pentru scăldat sigure pe care înotătorii le pot găsi în Europa în această vară. Ea se concentrează în special pe siguranța scăldatului, prin monitorizarea bacteriilor care pot cauza boli grave, mai degrabă decât pe calitatea generală a apei.

Grecia, Croația, Cipru și Austria sunt țările cu cea mai mare proporție de ape pentru scăldat de calitate excelentă. În Belgia, Bulgaria, Luxemburg, Malta, Austria și România, toate apele pentru scăldat identificate oficial îndeplinesc cel puțin standardul minim de calitate în 2023.

De la adoptarea Directivei privind apa pentru scăldat în 2006, proporția apelor pentru scăldat de slabă calitate a scăzut în ultimul deceniu și s-a stabilizat începând din 2015. Cu toate acestea, riscurile pentru sănătate asociate cu scăldatul rămân un motiv de îngrijorare: în 2023, în UE au fost semnalate 321 de zone de scăldat de „slabă calitate”.

Evaluarea pentru raportul de astăzi se bazează pe monitorizarea a 22.081 de locuri de scăldat din Europa care au fost raportate la SEE pentru sezonul 2023. Aceasta include site-uri din toate statele membre ale UE, Albania și Elveția. Se bazează pe datele raportate de statele membre pentru sezonul de scăldat 2020-2023.

Deși majoritatea apelor de scăldat din Europa sunt în stare excelentă din punct de vedere bacteriologic, poluarea apelor de suprafață și subterane rămâne semnificativă și poate fi exacerbată de schimbarea climei. Îmbunătățirea rezistenței la apă pentru oameni și pentru mediu în următorii ani va fi esențială.

Directiva privind apa pentru scăldat, care completează Directiva-cadru privind apa, este una dintre numeroasele acte legislative ale UE care protejează apa: Directiva privind standardele de calitate a mediului, Directiva apelor subterane, Directiva nitraților, Directiva-cadru privind strategia marine și Directiva de tratare a apelor urbane uzate.

 

 

spot_img

Ultimele știri