Coaliția pentru Mediu din România solicită Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, printr-o scrisoare deschisă, să nu aprobe proiectul ”Construire și exploatare microhidrocentrale pe Râul Alb”, solicitat de către compania S.C. Abi Automotion S.R.L., din Deva. Construcția ar urma să fie amplasată lângă satul Coroiești din județul Hunedoara.
Construirea microhidrocentralelor implică excavarea în versanți a unui drum de la zero pe vale, modificări ale albiei minore și dinamitări de versanți. În acest caz ar fi afectată Valea Râului Alb, unde se află ultimul râu de munte din Carpații românești conservat aproape perfect din punct de vedere ecologic, geomorfologic și hidromorfologic cu un mare potențial științific și turistic.
Valea străbate Geoparcul Dinozaurilor Ţara Hațegului (cu statut de Parc Natural) și Situl de Importanță Comunitară Strei-Hațeg, și e una dintre cele mai sălbatice zone ale acestora. Fiind vorba despre un areal natural protejat, acesta ar trebui inclus într-o zonă de protecție integrală în cadrul parcului natural care, deși este dat în administrare de mulți ani, nu are încă un plan de management.
Râul și lunca inundabilă a acestuia adăpostesc populații abundente ale speciilor pentru care a fost declarat situl Natura 2000 Strei-Hațeg, cum ar fi vidra sau racul de ponoare. Acestea nu ar mai putea supraviețui când 70 de procente din debitul de apă al râului ar fi preluat prin conducte.
În plus, Coaliția a mai constatat următoarele nereguli în ce privește proiectul:
– nu a fost supus evaluării impactului asupra mediului, deși este situat într-un Parc Natural;
– încalcă prevederile Avizului de mediu nr. 10938/10.12.2012 la Strategia Energetică a României pentru perioada 2007 – 2022, actualizată pentru perioada 2011 – 2020, emis de Ministerul Mediului și Pădurilor, prin care se interzice în mod expres avizarea favorabilă a proiectelor de investiții de tip microhidrocentrală în siturile de interes comunitar (SCI-uri) care au fost propuse pentru protejarea speciilor de pești, vidră, rac sau pentru habitate care sunt influențate de acestea;
– au fost scoase definitiv din fondul forestier suprafețe importante de pădure, inclusiv zone cu pădure seculară, într-un parc natural care nu are plan de management și în consecință nicio zonare funcțională care să specifice ce acțiuni se pot face și unde;
– nu au fost respectate prevederile legale privind consultarea publicului;
– se încalcă Directiva Cadru privind Apa, pentru că în urma deteriorărilor hidromorfologice grave, starea ecologică a Râului Alb se poate estima că va scădea sub o stare ecologică bună;
– se afectează grav integritatea celor două arii natural protejate, fiind alterat singurul râu încă neafectat de hidrocentrale sau regularizări.
Problemele acestui proiect sunt cunoscute deja și în afara țării, România riscând un proces de infringement din partea Consiliului European. Petiția internațională lansată pentru salvarea Râului Alb a strâns peste 90.000 de semnături din toată lumea, până la data de 14 aprilie 2015.
Proiectul este o investiție privată care nu implică beneficii pentru comunitatea locală, iar cantitatea de energie produsă este foarte mică. Dar, cu toate problemele menționate în această scrisoare deschisă, lucrările la acest proiect au fost deja demarate. Dezvoltatorii au defrișat o suprafață cu numeroși arbori care se aflau pe traseul viitorului drum industrial.
Membrii Coaliției pentru Mediu din România cer suspendarea imediată a lucrărilor, înainte ca efectele lor asupra naturii să fie ireversibile.
Sursă foto: wonderful-romania.com
Mai citește și:
Președintele Klaus Iohannis solicitat să nu promulge noua lege a vânătorii