Apel către Guverne de la arhitectul Acordului de la Paris: Nu lăsați coronavirusul să oprească acțiunile climatice

Guvernele nu trebuie să lase pandemia de coronavirus să oprească acţiunile asupra schimbărilor climatice, a avertizat, miercuri, un arhitect al Acordului de la Paris, care a spus că vulnerabilitățile date de virus ar putea fi folosite pentru a stimula un răspuns colectiv mai accentuat pentru climă, potrivit Reuters.

Laurence Tubiana, fost diplomat francez care a contribuit semnificativ la dezvoltarea acordului din 2015, menit să prevină încălzirea globală catastrofală, a declarat că perturbarea cauzată de coronavirus este un apel de trezire.

„Într-un fel, este o lecție: virușii nu respectă frontierele, schimbările climatice nu respectă frontierele”, a declarat Tubiana, care continuă să urmărească îndeaproape diplomația climatică. „Dacă nu gestionăm criza climatică, va fi la fel.”

Declaraţiile lui Tubiana vin pe fondul îngrijorărilor că perturbarea economică cauzată de coronavirus ar putea tenta guvernele să se ferească de efortul masiv de reducere a emisiilor de carbon necesare pentru stabilizarea sistemului climatic al Pământului.

La începutul săptămânii, premierul ceh, Andrej Babis, a cărui ţară depinde de cărbune şi energie nucleară, a afirmat că Uniunea Europeană ar trebui să renunţe la proiectul său “Green Deal” şi să se concentreze pe măsuri pentru a combate coronavirusul, potrivit Euractiv.

Citeşte şi: Noi plângeri la Comisia Europeană pentru ajutoare de stat posibil ilegale acordate Complexului Energetic Oltenia  

Oficialii ONU spun că planurile sunt încă în vigoare pentru organizarea unui summit major la Glasgow în noiembrie, cel mai important de la încheierea Acordului de la Paris, deși întâlnirile preliminare au fost anulate, amânate sau mutate online până la sfârșitul lunii aprilie.

„Cred că este un pic prematur să vorbim despre amânare”, a declarat un purtător de cuvânt al Convenției-cadru a Națiunilor Unite privind schimbările climatice, care supraveghează negocierile climatice, referindu-se la summitul de la Glasgow.

Aproape 200 de țări s-au angajat să-și reducă emisiile naționale în conformitate cu Acordul de la Paris, dar trebuie să își întărească radical angajamentele pentru a evita creșterile de temperatură despre care oamenii de știință spun că ar putea face ca planeta nelocuibilă.

„Criza climatică nu a dispărut”, a declarat Tubiana, care conduce acum Fundația Europeană pentru Climă, o organizație non-profit, adăugând că virusul a arătat „vulnerabilitatea sistemului internațional într-un mod foarte, foarte violent”.

Ecologiştii sunt, de asemenea, îngrijorați de soarta summitului UE-China, care va avea loc în Germania în septembrie, considerat o oportunitate importantă de coordonare a acțiunilor privind emisiile.

Citeşte şi: Premierul Cehiei: Europa ar trebui să uite de Green Deal şi să lupte împotriva coronavirusului

Un summit pregătitor UE-China care trebuia să aibă loc la Beijing la sfârșitul acestei luni a fost deja amânat, a confirmat Comisia Europeană.

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri