Apa potabila, un lux pentru oamenii Deltei

Peste 70% din familiile cu copii din Delta Dunarii nu au canalizare, apa curenta si adesea nici apa potabila in gospodarii, potrivit Salvati Dunarea si Delta. Datele sunt valabile pentru 10 din 26 de comunitati din delta cuprinse in studiul SDD “Delta Warning Report – Sanatatea copiilor din Delta Dunarii”, si anume: C.A. Rosetti, Letea, Periprava, Ceatalchioi, Pardina, Chilia Veche, Maliuc, Gorgova, Partizani și Sfantu Gheorghe

Confrom studiului, copiii sunt categoria cea mai amenintata, aproximativ 17% dintre acestia suferind de boli purtate de apa.

Accesul la apa curata ar trebui inclus in Constitutie. Practic, el este deja acolo dupa parerea mea, dar nu explicit, caci ce poate insemna dreptul fundamental la viata fara dreptul la elementele care sustin viata!? Suntem prea putin constienti de importanta acestei resurse in calitatea vietii noastre. Iar cum cetatenii sunt prea ocupati cu supravietuirea de zi cu zi, noi cei de la Asociatia Salvati Dunarea si Delta le cerem si autoritatilor sa fie la fel de preocupate: sa asigure aceasta baza minima, esentiala”, a declarat Liviu Mihaiu, Presedintele Salvati Dunarea si Delta.

Consumul de apa direct din Dunare sau din puturi de mica adancime expune populatia locala la riscul imbolnavirii avand in vedere degradarea continua a calitatii apelor de suprafata cauzata de agricultura intensiva, traficul naval si de lipsa statiilor de epurare a apelor uzate din orasele aflate in amonte. Aceasta se traduce printr-o expunere ridicata la boli diareice acute, afectiuni digestive cronice si parazitoze (conform DSP Tulcea).

Pentru a combate aceste efecte Salvati Dunarea si Delta propune realizarea unui plan de management finalizat si agreat, reconstructia ecologica a luncii Dunarii, implementarea Directivei Cadru Apa cu obiective clare de redresare a situatiei pana in 2015.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri